Kioskägarna skakade efter rånet

Ystad Sofia hallqvist och hennes kollega skulle precis stänga för dagen när tre maskerade knivmän rusade in i deras Sibyllakiosk på Stora Norregatan och tömde kassan.

– Det var såklart rätt obehagligt, säger Sofia Hallqvist.
Klockan var strax innan nio på onsdagskvällen och hon skulle precis gå ut från det lilla köket baktill för att låsa dörren. Plötsligt rusar tre män maskerade från topp till tå in i kiosken.

Det gick så fort att de båda ägarna knappt hann reagera.
– Först tänkte jag att det var någon som skojade, och sa att ”fan vad ni skrämde mig”, men sen såg jag att de hade kniv i handen, säger Sofia Hallqvist, och berättar att det var då hon förstod att det var allvar.

Rånarna var maskerade från topp till tå med huvjackor, rånarluvor och till och med vantar på händerna. Det enda som syntes var ögon och mun.

Männen lät göra tydligt att det var pengarna de ville åt, och under knivhot öppnade Sofia Hallqvists kollega Mika kassan åt dem.
– Sedan försvann de och vi stod bara kvar och tittade på varandra. Man blir givetvis skakad, säger Sofia Hallqvist.
Det stormiga vädret hade lämnat gatorna öde och inte en kotte förutom Sofia och Mika fanns i butiken när rånarna slog till.
– Stan var helt tom, men de jävlarna var ute.

Under torsdagen höll kiosken stängt. Sofia och Mika kände att de behövde en dag för att smälta det som hänt.
– Vi tänker mycket på vår personal som inte var där när det hände men som också är skakad. Vi får ta nya tag på fredag igen, säger Sofia Hallqvist.

Polisen arbetar enligt egen utsago ”med full kraft” för att få tag på de skyldiga, men på torsdagen hade fortfarande ingen misstänkt person gripits.
– Någon måste ha sett dem. Vi är väldigt tacksamma för allting vi kan få in om det här. Det kan till exempel vara intressant om någon har sett eller hört något i närområdet en timme innan rånet. Det kan ju vara så att rånarna har stått och tryckt någonstans och inväntat ett tillfälle att slå till, säger Patric Nihlén, kommunpolis i Ystad.

Han uppmanar eventuella vittnen att gå på magkänsla och hellre ringa en gång för mycket än en gång för lite.
– Det är vi poliser som avgör vad som är viktigt. Magkänslan som allmänheten har brukar vara rätt, sen analyserar vi alla tips vi får in. Minsta lilla pusselbit kan vara viktig.

Dagens fråga

Lånar du ibland böcker på biblioteket?

Loading ... Loading ...
×