Arkivarie Fredrik Tersmeden lotsar runt en nyfiken allmänhet bland kulturskatterna i arkivet.Foto: Jenny Strindlöv
Lunds universitets arkiv rymmer i dagsläget 144 000 hyllmeter. Det mesta av materialet har tillkommit sedan 1950-talet.
Arkivarie Fredrik Tersmeden visar upp en gammal plan över Lunds botaniska trädgård.Foto: Jenny Strindlöv
I arkivet finns bland annat stiftelsebrevet med regeringsbeslutet om att instifta Lunds universitet på 1600-talet.
David Batras uppsats i företagsekonomi (häftet med gubben i lådan) finns att beskåda intill ett enkelt gammalt födelsedagskort (den lila sammetsrullen) till Lunds universitet från Königsbergs universitet.

I akademins guldgruva

Lund I samband med att Lunds universitet firar 350-årsjubileum dammar man av det gamla arkivet till allmänhetens beskådan. Nu får Hasse Alfredsson, David Batra och Carl von Linné tillfälligt komma ut i ljuset.

– Det här är den största kulturarvsanläggningen som finns i Europa.
Fredrik Tersmeden – arkivarie och ciceron dagen till ära – låser upp dörrarna till en anläggning där stadens akademiska skatter trängs på 144 000 hyllmeter.
Lunds universitets arkiv är en redig överlevare.
När danskarna under 1600-talet brände ner delar av staden stängdes universitetet ner, men arkivet lyckades man rädda undan till en kista i S:t Petri kyrka i Malmö.

Vurmandet för de idag flera hundra år gamla dokumenten lever vidare i brandsäkra och noggrant tempererade säkerhetsrum.
– De största hoten är eld, vatten och skadedjur, varav människan är det mest problematiska ur den sistnämnda gruppen, säger Fredrik Tersmeden och tvinnar sin mustasch.
Lunds universitets arkiv är en guldgruva för den med intresse för social och personhistorisk forskning. Här finns mängder av högst personlig information om studenter sparad sedan flera hundra år tillbaka.
– Förr arkiverade universitet information om studenternas sociala bakgrund, deras ekonomiska situation och till och med var de vistades under loven. Idag skulle det anses vara integritetskränkande, men det är väldigt intressant för historiker, säger arkivarie Fredrik Tersmeden.

Här bevaras allt från Carl von Linnés namnteckning vid inskrivningen till Hasse Alfredssons uppsatser i litteraturhistoria och David Batras examensarbete i företagsekonomi.
– Det är säkerligen inte det roligaste han skrivit, konstaterar ciceron och går vidare till en enorm bok med snirkligt välfyllda rader. Det är protokollet från den beryktade rättegången 1829 då Lunds universitet dömde en av sina studenter till döden, efter att han haft ihjäl en studiekamrat.
Fram till 1852 hade universiteten sina egna domstolar, och det var professorerna själva som utdömde straffet.
Professorn i juridik var ironiskt nog inte närvarande.
– Dödsstraffet verkställdes, men de praktiska bitarna lämnade man över åt den kommunala bödeln.
Det lilla korsvirkeshuset vid Kulturen där brottet ägde rum kallas än idag för ”syndernas hus”.
Ett stenkast därifrån ligger Liberiet som enligt ritningar från universitetets arkiv brukade fungera som fäktningssal.
– Det var viktigt att de adliga studenterna fick undervisning i fäktkonsten. Det var lite som golf är idag – nödvändigt att kunna.

Dagens fråga

Lånar du ibland böcker på biblioteket?

Loading ... Loading ...
×