För 20 år sedan var Idalagården en levande oas i Veberöd. Denna bild är från 1997 när Tornabygdens folkdanslag svängde runt i sommarvärmen under Skånska kulturdagen. FOTO: Joakim Stierna

Frågorna kvarstår kring Idalagården

lund Många Veberödsbor undrar vad som ska ske med Idalagården – om den ska säljas eller om det går att hyra en lokal. Sanningen är den att frågan inte är avgjord.

Fritid Veberöd, som ansvarar för verksamheten i gården, arbetar med att färdigställa lokalerna igen för uthyrning.
Men när den kan starta är osäkert, uppger Johanna Lindvall på Medborgarkontoret. Hur som helst kommer det inte att gå att hyra lokal mer än vid ett tillfälle åt gången.
Anledningen är att Lundafastigheter värderar gården som ett underlag för om den ska läggas ut till försäljning eller inte.

Att Idalagården eventuellt kan komma att säljas är också anledningen till att kommunen inte vill hyra ut lokaler för en längre sammanhängande tid. Lundafastigheter vill kunna agera snabbt och flexibelt.
Enligt obekräftade uppgifter har alla turer kring gården orsakat problem för Fritid Veberöd. För att förbereda gården för eventuell uthyrning har porslin och stolar körts tillbaka, men borden ska ha försvunnit.
Bybor har också reagerat över uppgifterna om att inga alkoholhaltiga drycker får serveras i gården, vilket beror på att kommunen har antagit den lokalpolicyn.
Bestämmelsen begränsar möjligheterna att hyra ut gården till fester och liknande arrangemang, menar byborna.
De undrar också varför inte samma policy gäller för alla kommunala lokaler.
Fram till i våras undersökte kommunen om det gick att inrätta flyktingbostäder Idalagården. Förslaget stöp dock på att kostnaden för att bygga om skulle bli för hög.
Sedan gick det snabbt. I slutet av sommaren väckte Centern förslaget om att undersöka en försäljning av gården, vilket fick stöd av en majoritet från de andra partierna i kommunstyrelsen.

Dagens fråga

Lånar du ibland böcker på biblioteket?

Loading ... Loading ...
×