Här ska det nya fjärrvärmeverket i Skivarp ligga, på fastigheten Skurup 38:20, mittemot det gamla sockerbruket i Skivarp. Arkivbild

Fjärrvärme på plats innan höstens slut

Skivarp Inom ett par månader kommer kommunens verksamheter och Skurupshems lägen- heter att ha fjärrvärme i Skivarp.

Grunden är lagd till den nya fjärrvärmepannan på fastigheten Skurup 38:20. Den ligger mittemot det gamla sockerbruket, på andra sidan Torsviksvägen.

Den blivande pannan är ett steg mot kommunens strävan att fasa ut all oljeuppvärmning till och med år 2020.
– Det är 100 procent förnyelsebar värme, bioenergi, säger Henrik Frohm, styrelseordförande i Skurups Fjärrvärme AB, som också byggt fjärrvärmeverken i Skurup och Rydsgård.
Verket i Skivarp blir mycket mindre än det i Skurup varför det inte kan ta emot halm från traktens lantbrukare att elda med.
– Det krävs ett verk i Skurups storlek. I för små verk är det för dyrt att elda med halm, det är för farligt, säger Frohm och förklarar att det är en rigorös teknisk säkerhetsanordning som krävs för att elda med torkat gräs. Risken att halmen baktänder och sprider sig i lagret måste byggas bort enligt konstens alla regler. Så blir det inte vid denna byggnation. Detta verk ska använda pellets.
– Vi bygger med lite marginal, det gör vi alltid, men skulle det behövas mer fjärrvärme i Skivarp i framtiden får vi bygga en till panna helt enkelt, säger Frohm.

I det här skedet ska kommunens verksamheter förses med värme samt Skurupshems lägenhetsbestånd. Det finns också utrymme för villaägare att koppla upp sig mot verket.
Värmeverket har skickat ut 50 förfrågningar till husägare.
– Vi vill ligga så nära kunderna som möjligt, säger Henrik Frohm och konstaterar att de inte har det bästa läget i byn ur den aspekten.
Men de tog anvisad plats för att hålla avtal och byggtider. Det innebär att de går långt från en del av villabebyggelsen och kanske inte blir ett intressant alternativ för husägarna. Allt beror på avståndet till verket och dess ledningar.
– Vi vill erbjuda ett konkurrenskraftigt pris som kan jämföras med värmepumpar och pellets pannor, säger Frohm.

Ett individuellt pris räknas ut till de villaägare och grupperingar av bostadsrättsägare som vill koppla upp sig.
Tidsramen var från början satt till första oktober, men lite till får Skivarpsborna vänta på sin renare värmekälla.

Dagens fråga

Var det rättvist att Real Madrid vann Champions League?

Loading ... Loading ...

Tv

×