Bråhögshallen i Staffanstorp. Arkivbild

Ungdomsvård efter bråk i Bråhögshallen

STAFFANSTORP Två 17-åriga pojkar döms till ungdomsvård för bråket i samband med Bråhögscupen i Bråhögshallen i Staffanstorp.
De döms för våldsamt motstånd, en av dem också för att ha hotat en av de båda väktare som ingrep.

Däremot frias båda från åtal för misshandel i ett annat tidigare ärende som inträffade i Lund och en av dem även från ett åtal om olovlig mc-körning.

Det kunde inte anses ställt bortom rimligt tvivel att de båda var skyldiga till misshandel i de fallen och de åtalen ogillades därför.
Men i samband med Bråhögscupen den 4 januari i år fann tingsrätten att de båda åtalade 17-åringarna, som då bara var 16 år, gjort sig skyldiga till våldsamt motstånd och att en av dem dessutom hotat en av väktarna.

Två väktare hade hyrts in av kommunen för att hålla ordning i hallen i samband med fotbollscupen. Först hade man på grund av stök i och kring hallen tänkt flytta cupen till Hjärup, men sedan väktare hyrts in beslöt man stanna kvar i Staffanstorp.
Ett antal pojkar befann sig i hallen för att se på matcherna och bland dessa fanns de två åtalade.
En av dem körde sparkcykel i hallen och blev tillsagd av en väktare att sluta.
Trots flera tillsägelser fortsatte han åka tills väktaren sade till på skarpen. Då togs cykeln över av den andre åtalade som också fick tillsägelse. Väktaren gick fram till honom och ifrågasatte vad han höll på med.
När väktaren stod nära pojken knuffade denne honom och då tog han tag i pojkens arm och sa att han skulle följa med ut. Avsikten var att avvisa honom från hallen och att gripa honom för knuffen som enligt väktaren var våld mot tjänsteman.
Enligt väktaren hotade pojken honom också och krängde med kroppen för att göra sig fri. Vänner till pojken anslöt och lyckades få loss honom och han sprang därifrån.

Väktaren återvände då in i hallen där under tiden den andre åtalade hade blivit hotfull mot den andre väktaren.
Båda väktarna tog då hand om 17-åringen som gjorde motstånd genom att bland annat sparka och vifta.
Pojkarnas berättelse skilde sig på några punkter från väktarnas. De menade att de slutat köra sparkcykel efter en tillsägelse. Att den ene pojken knuffat väktaren som ställt sig nära honom berodde enligt pojken på att denne ställt sig på hans fötter.
De förnekade också båda hot.

Två vittnen såg händelsen och deras berättelse stämde i stort överens med väktarnas och bekräftade bland annat att en av pojkarna hotat den ene väktaren.
Han döms för hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd samt även för ringa narkotikabrott. Domen lyder på ungdomsvård.
Den andre pojken döms för våldsamt motstånd och även han för ringa narkotikabrott.
Han var sedan tidigare dömd till ungdomsvård och eftersom den gett gott resultat ska den fortsätta.

Dagens fråga

Tror du att Sverige vinner mot Tyskland?

Loading ... Loading ...
×