Tullen kommer att kunna göra fler kontroller nästa år, som på Öresundsbron. ARKIVBILD

Tullen förstärks med 115 miljoner kronor

MALMÖ Tullverket får 115 miljoner kronor för att kunna göra fler kontroller vid gränsen och minska införseln av vapen och narkotika. Regeringens besked ger Malmö hopp om att de flesta miljonerna hamnar i regionen.

– Det är ett glädjande besked som gör att vi kan rekrytera mer personal istället för att behöva säga upp någon, vilket hade varit fallet med det tidigare budgetförslaget, kommenterar Michael Nylander, chef för tullens gränsskydd i Malmö.

Han har inte hunnit sätta sig in villkoren för resurstillskotten men blir glad när han förstår att det handlar om att bekämpa brott vid gränsskyttet.
– Det innebär att vi kan få ett stort tillskott i Malmö och Skåne. Här gör vi nämligen flest beslag och de bara ökar. Bara i mars i år hade vi så stora narkotikabeslag att vi har fördubblat beslagen för hela året, berättar Michael Nylander.

Malmö är första anhalt för en stor del av det illegala varor som förs in i landet, som vapen och droger.
Under 2016 beslagtog Tullverket totalt 695 kilo cannabis i hela landet, varav 655 kilo i Skåne.
Det beslagtogs också 25 kilo heroin av totalt 31 kilo och tullen tog 35 skjutvapen i Skåne av totalt 53 i hela landet.

– Siffrorna visar att smugglingen inte bara göder den organiserade brottsligheten i Malmö, utan även i resten av Sverige, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
Det var i samband med riksdagens öppnade och statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring på tisdagen som det avslöjades att Tullverket får mer än en miljard kronor extra fram till år 2021.
– Den illegala handeln med narkotika och vapen bidrar till förekomsten av grov brottslighet i samhället, och måste stoppas. Därför genomför vi nu en kraftig satsning på Tullverket, säger Magdalena Andersson på regeringens hemsida.

Förutom fler insatser för att stoppa den illegala handeln med narkotika och vapen vill regeringen också att mer resurser sätts till mot den organiserade brottsligheten bakom de så kallade spritbussarna, där stora mängder alkohol förs in i specialbyggda bussar med hjälp av inhyrda personer.
Här vill man fördubblar transporttilläggen från 20 procent till 40 procent för den som bryter mot reglerna om transport av punktskattepliktiga varor.

Kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) var på tisdagen mycket nöjd med beskedet om Tullverket från regeringen.
– Detta är ett efterlängtat besked. Jag förutsätter att en stor del av satsningen hamnar i Malmö eftersom att det är här behoven är störst. En satsning här ger trygghet både i Malmö och i Sverige i stort, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh i ett pressmeddelande.

Hon med flera i Malmöregionen har också krävt att Tullverket ska flyttas till Malmö, eftersom att tullen har mest arbete att utföra i regionen.

Läs mer:

Dagens fråga

Var det rättvist att Real Madrid vann Champions League?

Loading ... Loading ...

Tv

×