Johan Sandelin (mitten), kommunpolis i Sjöbo. Arkivbild
Johan Sandelin är kommunpolis. Arkivbild
Johan Sandelin, kommunpolis i Sjöbo. Foto: Caroline Stenbäck/Arkiv

Polisen är positiv till trygghetsvärdar

Sjöbo Polisen är positiv till förslaget om trygghetsvärdar i Sjöbo.
– Men de ska användas vid rätt tillfälle och på rätt plats, eftersom de inte har någon befogenhet att ingripa, säger kommunpolis Johan Sandelin

Kommunstyrelsens ordförande Magnus Weberg (M) har lyft ett förslag om att utreda förutsättningarna för att skapa en organisation med trygghetsvärdar för att öka kommuninvånarnas upplevda trygghet. Orsaken är att politikerna tycker att polisen i Sjöbo har för lite resurser att jobba förebyggande på orten när de två områdespoliserna samtidigt måste kunna åka på larm i andra kommuner.
– Trygghetsvärdar är ett jättebra komplement, säger Johan Sandelin som berättar att han på måndagsmorgonen haft ett möte med Magnus Weberg om förslaget.

Kommunen ska nu göra en utredning som ska visa om organisationen ska bestå av fältsekreterare, ordningsvakter eller väktare.
– Fältsekreterare har ingen befogenhet att ingripa, därför tror jag inte att det är dem våra kommuninvånare är intresserad av. Man ska inte underskatta betydelsen av en uniform, den skapar trygghet, sa Magnus Weberg om satsningen förra veckan.

Johan Sandelin tycker att det är bra om fler personal kan vistas ute i kommunen, särskilt på kvällarna.
– Vi har inte hur mycket resurser som helst att tillgå, därför är det bra med fler som rör sig ute i samhället.
Han tar busstationen som exempel.
– Där har det blivit lugnare. Men kan ordningsvakterna bevaka där mer så är det bra, särskilt på fredag eftermiddag och kväll. Eftersom det är klassat som ett paragraf 3-område så får ordningsvakterna använda batong, handfängsel och avhysa folk därifrån.

Däremot tycker Johan Sandelin inte att det är lämpligt att ordningsvakter eller fältsekreterare tar polisens roll.
– Händer det något eller att man misstänker att det är oroligt någonstans så ska polis tillkallas. Polisen är mera tränade för att hantera situationer där det till exempel kan uppstå våld och ordningsvakter har inga befogenheter att ingripa mer än en privatperson på ett ställe som inte är klassat som ett paragraf 3-område.
Han ser i stället att trygghetsvärdarnas roll är att vara ute och prata med folk utan uniform. Han tar Sjöbodagarna eller marknadsdagar som exempel.
– En uniform sänder andra signaler. Vid vissa tillfällen kan det vara tillräckligt med personer med reflexvästar med trygghetsvärdsloggor på.

Att ha trygghetsvärdar som vistas ute på skolor ser Johan Sandelin som ett bra sätt att jobba förebyggande.
– Vi kan inte avsätta lika mycket tid på att vara ute på skolorna som vi gjort tidigare. I stället för vi en dialog med rektorerna för att få vetskap om det finns problem.
– Precis som Magnus Weberg har uttalat sig om hade det varit klockrent att ha haft trygghetsvärdar på Storkskolan i Blentarp när det var en del stökigheter där.
Sjöbo har två poliser i yttre tjänst som utgår och avslutar i Sjöbo. Förutom att åka på larm är målet att de ska jobba 80 procent förebyggande.
– Förutom under sommaren så ligger vi på 50 procent förebyggande arbete här i kommunen. Bilden att Sjöbo saknar områdespoliser stämmer inte, vi är i stället de som har det jämfört med Skurup, Simrishamn och Tomelilla som är utan, säger Johan Sandelin.

Kommunens utredning om hur verksamheten med trygghetsvärdar kan organiseras och vad satsningen kommer att kosta ska vara klar vid årsskiftet. Om den ska genomföras kan den tidigast komma igång hösten 2018.

Dagens fråga

Var det rättvist att Real Madrid vann Champions League?

Loading ... Loading ...

Tv

×