Sofia Hvenfelt, H65 Höör och Jenny Carlson från Lugi under måndagens upptaktsträff för damligan i handboll, SHE, i Malmö. Foto: Björn Lindgren/TT

Lugi jagar revansch för semifinalraset

HANDBOLL SHE, damligan i handboll, rivstartar med ett hett derby i Höör på onsdagskvällen.
– Vi längtar verkligen efter att få revansch på H65, säger Lugis Jenny Carlson.

Det var i vårens SM-semi-finalserie som Lugi föll ihop mot ärkerivalen H65. Efter att ha vunnit den första semifinalen, så tappade sedan Lugi en tiomålsledning i det andra mötet.
Efter den käftsmällen så kunde de vinröda tjejerna aldrig resa sig riktigt, utan H65-spelarna ångade i stället av bara farten vidare mot SM-guldet och skrällsegern mot IK Sävehof.
Suveränen från Partille kom till Malmö arena med åtta raka guld i bagaget, men fick åka hem som förlorare.
– Det var förstås tufft att missa finalen för oss, men nu är vi desto mer taggade att slå H65 i premiären.
– Det är alltid stor prestige i de här matcherna, förklarar Jenny Carlson.

Den här säsongen blir det ett annat Lugi som kommer till spel. Landslagsspelarna Anna Lagerquist och Hanna Blomqvist har båda flyttat utomlands.
Kvar finns ett minst sagt orutinerat men talangfullt lag med en blott 19-årig lagkapten, Olivia Löfqvist.
– Parollen för oss blir ”kollektivet före individerna”, slår Jenny Carlson fast.
– Vi måste spela ett annat försvarsspel, vi har tränat både på ett 6-0-försvar och ett 3-2-1, och kommer nog att blanda en hel del. Fast det ger sig säkert under säsongen.
– Men det viktigaste är att fler måste ta ansvar på planen, det blir mer utspritt än tidigare, förklarar Lugis 22-åriga mittnia.

Vad måste lyckas för att ni ska få revansch på H65 i premiären?
– Vi får inte fastna i deras försvar, utan hålla oss till vårt spel. Det blir en tuff, men rolig, match.
Lugi är det enda av de tippade topplagen, som har fått behålla sin förstemålvakt. Ida Nilsson måste hålla samma hög nivå som hon gjorde förra säsongen.

H65 Höör skrällde alltså rejält i våras. Efter att kommit till finalen med 17 förluster och en oavgjord mot Sävehof tog laget sin första seger mot giganten och säkrade SM-guldet.
Nu har Sävehof tappat en rad av sina stjärnor, som målvakten Johanna Bundsen, Loui Sand, Jamina Roberts och lagkaptenen Elin Enhörning. Hastigt och lustigt är H65 favorittippat.
– Vi känner inte av någon större press, men vi vill förstås vara med uppe i toppen, säger lagkaptenen Sofia Hvenfelt.
– Serien känns öppnare än på länge, och det är väl därför många sätter stor press på oss, funderar den 21-åriga mittsexan.

Liksom Sävehof och Lugi har också H65 Höör tappat ett par tongivande spelare. Men tränaren Ola Månsson bedömer ändå lagets slagstyrka som jämbördig med förra säsongens upplaga.
H65 Höör kommer till spel i skånederbyt i kväll utan den skadade trion Anna Johansson, Ida Gullberg och den nya isländskan Kristin Thorleifsdottir.

×