Frias för kopplat grepp på sitt barn

höör Pappan jagade sin son och tryckte upp honom mellan två trästolpar. Något som sonen upplevde som ett strupgrepp. Tingsrätten friar ändå pappan och menar att han agerat för att stoppa barnets olämpliga beteende.

Det var i december 2016 som familjen från Höör befann sig på en släktsammankomst på annat håll i landet.

Vid tillfället sprang sonen som är i lågstadieåldern runt och lekte med ett antal andra barn. En incident inträffade vilket fick pappan att bli arg på sitt barn. De började springa runt en flygel som fanns i anslutning till en scen i bostaden. Efter ett tag fick pappan tag i sin son.
Han tryckte upp honom mot ett staket som fanns i bostaden. Sonen upplevde att pappan tog ett strupgrepp på honom och att han blev fasthållen så att hans huvud hamnade mellan två staketstolpar vilket gjorde ont.

Pappan menade i sin tur att han höll fast sin son mot staketet för att han ville tala med honom men förnekar att han tog ett strupgrepp. Istället höll han ena handen runt nyckelbenet under halsen på sin son.
Mamman som hörts i samband med händelsen styrker pappans version.
Tingsrätten konstaterar i sin bedömning att sonen agerat på ett olämpligt sätt och att pappan som är i 40-årsåldern försökt hindra honom från att springa iväg för att kunna prata med honom. Rätten går på pappans version att det inte handlat om något strupgrepp. Man skriver också i domen att barnets smärta varit snabbt övergående och att greppet inte orsakat några blåmärken eller andra blessyrer.

Tingsrätten menar att åklagaren inte kunnat visa att pappan haft för avsikt att bestraffa eller skada sin son. Istället har han försökt tillrättavisa honom. ”Pappans agerande ligger inom ramen för vad en förälder har rätt att göra för att hindra ett barn att fortsätta med ett olämpligt beteende och få tillfälle att kommunicera med barnet”, skriver tingsrätten i domen. Pappan frikänns därmed från misshandel.

Dagens fråga

Betalar du tv-licens?

Loading ... Loading ...

Tv

×