Författare hämtar inspiration i Uppåkra

UPPÅKRA På torsdag och fredag i denna vecka kommer barnboksförfattaren Martin Widmark, som gjort bokserien Lasse Majas detektivbyrå, tillsammans med illustratören och arkeologen Mats Vänehem att gräva på Uppåkra.

Skälet är att bokserien Halvdan Viking hittat sin inspiration från just Uppåkra och under 2018 ska Halvdan Viking bli film med Peter Haber i en av huvdrollerna.

Martin Widmarks böcker har sålts i åtta miljoner exemplar och lånas ut runt två miljoner gånger varje år på svenska bibliotek.
Största succén är Lasse Majas detektivbyrå som de flesta barn känner väl till.
Men Martin Widmark har även skapat karaktärer med rötter djupt i den skandinaviska historien. Halvdan och Meia är två barn i bokserien om Halvdan Viking.
De möts över gränserna mellan Östbyn, där man trodde på asagudarna och Västbyn som var kristen. Mellan dem växer en gränslös vänskap fram.
Detta stämmer väl med den historia som finns på Uppåkra. På torsdag och fredag kommer därför Martin Widmark och Mats Vänehem till Uppåkra för att delta i utgrävningarna som pågår och hämta inspiration.
De passar också på att läsa högt för barn som besöker Uppåkra.
– Att Martin Widmark hittar inspiration till sina barnböcker på Uppåkra är helt fantastiskt, säger Karin Nilsson, verkställande ledamot i Uppåkra.

Dagens fråga

Tror du att Sverige vinner mot Tyskland?

Loading ... Loading ...
×