Lars Böök har varit engagerad i Ringsjö församling i 25 år. Här vid kyrkan i Hurva. Foto: Henrik Lindahl
Församlingshemmet i Hurva är i gott skick igen.

”Det är inte så mycket politik i kyrkans värld”

Eslöv/höör Den 17 september är det kyrkoval och 10-15 procent av de röstberättigade medlemmarna i Svenska kyrkan kommer att rösta på vilka de tycker ska sitta i den lokala församlingens kyrkofullmäktige.
Men i Ringsjö församling finns bara en valsedel att välja på – och så har det varit länge.

Ringsjö församling sträcker sig över Eslöv och Höörs kommuner och består av kyrkorna i Hurva, Gudmuntorp och Bosjökloster.
Lars Böök står högst upp på Ringsjö församlings väls lista i valet. Han har varit aktiv inom kyrkan i 25 år och hela den tiden har man bara haft en lista, berättar han.
– Vi bestämde det tidigt och det har fungerat bra.
Någon kampanj bedriver varken han själv eller någon annan på listan. Det är ändå inte så mycket politik inom kyrkans värld, varken partipolitik eller någon annan sorts politik heller, menar han, även om det förstås kan finnas olika uppfattningar om saker.
– På det lokala planet är det så. På nästa steg, stiftsnivå, är det lite skillnad.
Det handlar mer om att försöka driva en så bra verksamhet som möjligt.
– Vi vill få fler att delta i vår verksamhet. Precis som andra församlingar tappar vi medlemmar och behöver få in fler kyrkobesökare, säger Lars Böök.

Någon poäng med att ställa upp för olika partier och listor finns därmed inte, tycker han. Själv är Lars Böök till exempel centerpartist men partiet har alltså ingen egen lista.
– Även om det fanns flera listor tor jag att fördelningen skulle bli sådan att i stort sett samma personer blev valda i alla fall.

Varför ska man då alls ha ett kyrkoval på lokal nivå?
– Jag tror mycket på att om man har förtroendevalda så får man in engagerade i kyrkan, säger Lars Böök.
Valet i sig blir ett sätt att fånga upp engagemang och ta till vara på det.

Många församlingar har bekymmer med kostsamma renoveringar av kyrkobyggnader, men på den fronten ser det bra ut i Ringsjö församling, berättar Lars Böök.
– Vi har skött det rätt bra. Det är inget problem i nuläget.
För några år sedan rapporterade Skånskan om problem med renoveringen av församlingshemmet i Hurva. Renoveringsarbetet hade plötsligt avbrutits och ett hål i taket täckts för med presenning. Många undrade vad som stod på.
Lars Böök berättar att den uppgörelse som fanns mellan stiftelsen, som äger församlingshemmet, och den person som skulle sköta underhåll och renovering inte fungerade som det var tänkt. Det samarbetet är numera avbrutet. Renoveringen kunde återupptas sedan stiftelsen fått låna pengar av församlingen.

De som tillhör Ringsjö församling kommer att kunna avlägga sin röst både i Hurva och Bosjökloster.

Dagens fråga

Var det rättvist att Tre kronor vann VM-finalen?

Loading ... Loading ...

Tv

×