Skåningen Salminen tog VM-guld i segling

Malmöbon Max Salminen hade ledningen inför det avgörande medaljracet på söndagen och höll undan för konkurrenterna på Balatonsjön i Ungern. Därmed vann han trots en medelmåttlig sista dag VM-guldet i finnjolle.
– Det känns otroligt. Jag har fått till en riktigt bra vecka här och att kunna runda av med guld känns super, säger Max Salminen till Radiosporten.
Han vann guldet med en poängs marginal före fransmannen Jonathan Lobert. Trea blev nederländaren Nicholas Heiner.
Åttondeplatsen i den avslutande medaljseglingen räckte precis för att hålla undan för Lobert, som blev sexa.
– Jag visste om poängen och att jag gick in i racet med en liten buffert. Men sen blev jag osäker när vi gick in över mållinjen om jag hade båtarna på rätt sida linjen. Men det var ju så och det var nog rätt onödigt att stirra upp sig, det var koll på läget, säger Salminen.
VM-guldet är Salminens största bedrift sedan han vann OS-guld i starbåt i par med Fredrik Lööf vid London-OS 2012.
– Det här rankar jag otroligt högt. Det är ändå jag som sitter själv i båten. Det här drar jämt med ett OS-guld, menar Salminen till SVT Sport.
Visst, svenska VM-guld i segling är inte vardagsmat. Salminens VM-guld är det första svenska i finnjolle på 18 år och det första i en OS-klass i segling sedan 2004.
Jan Ek

×