Hasse Alfredson. Foto: TT

Hasse Alfredson är död

Sverige Den folkkäre författaren, regissören och komikern Hans Alfredson är död. Han blev 86 år gammal.

Han avled under söndagen på Danderyds sjukhus.

”Nästan sant blev det som du ville att det skulle stå på din gravsten: ”Log och dog”. Tack till alla ni som hjälpt till den här tiden och till er som tittat, lyssnat och skrattat genom åren”, skriver familjen i ett uttalande till TT.

Hans Alfredson föddes i Malmö 1931 och flyttade efter sina studier i Helsingborg och Lund till Stockholm. Där tog hans karriär som radiopratare, filmmakare och komiker fart.

Hans Alfredson gjorde sig kanske mest känd som Hasse i komikerduon Hasseåtage med Tage Danielsson. Tillsammans blev de två av landets mest älskade komiker, och verkade fram till Danielssons död 1985.

Humorduon startade aktiebolaget AB Svenska ord, och producerade revyer och filmer och gav ut skivor på etiketten Svenska Ljud. Deras samarbete är idag en del av svensk humor- och teaterhistoria.

De debuterade med revymusikalen ”Siv Olsson eller Doktor Kotte slår till” 1959 och gjorde sedan ett flertal populära revyer, som ”Gröna Hund”, ”Gula Hund” och ”Under dubbelgöken”, men även filmer som ”Att angöra en brygga”, ”Äppelkriget” och ”Picassos äventyr”.

Ett improviserat inslag i revyerna var figuren ”Lindeman”, där Alfredson raljerade över olika samhällsfrågor i samarbete med Danielsson. Han var också engagerad mot kärnkraft och främlingsfientlighet och arbetade för Amnesty.

I Tomelilla finns också Hasse och Tage-museet till ära för Hans Alfredson och hans humorkollega. Museet inrymmer finurliga inredningskonstruktioner attiraljer, fotografier, affischer med mera från parets och deras bolags Svenska Ord samlade produktion av film, revy med mera i urval.

Anknytningen till Skåne har varit stark i hela hans liv. I många år hade Hasse och Tage en egen filmgård utanför Tomelilla, där de spelade in flera av sina populära filmer.

På 80-talet regisserade Hans Alfredson även filmen ”Den enfaldige mördaren”, till vilken han själv skrev manus och spelade en av huvudrollerna. Filmen belönades med två Guldbaggar.

Hans Alfredson skrev flera böcker, däribland den kontrafaktiska boken ”Attentatet i Pålsjö skog”, som handlar om hur Nazityskland angriper Sverige.

Den folkkäre skånske underhållaren har också varit chef för Skansen i Stockholm, pjäsförfattare och regissör på Dramaten skrivit flera böcker och noveller, som ”En ond man” och skrivit barnvisor, exempelvis ”Jag vill ha blommig falukorv”.

Hans Alfredson promoverades till hedersdoktor vid Lunds universitet 1992, blev 1981 utnämnd till Årets skåning och 1983 blev han hedersledamot i Akademiska Föreningen i Lund. 2013 prisades han med en Hedersguldbagge.

Hans Alfredson var sedan 1956 gift med Gunilla Olsson och far till regissörerna Daniel och Tomas Alfredson. Sonen Mats dog 1967 vid fem års ålder i en elolycka, och därefter adopterades dottern Sofi.

Underhållaren Hasse Alfredson sörjs av en stor skara av beundrare och humorvänner.

 

Läs mer:

  • Peter

    Vemodigheten som infunnit sig nu när Hasse inte finns med oss längre. Hasse Alfredson är en underhållare som funnits med mig hela livet och som jag alltid uppskattat, skrattat åt och med. Ibland även skrämts av (tänk fabrik Höglund från Den enfaldige mördaren).

    Mitt bästa minne är dock ändå när jag intervjuade honom för min nationstidning Student Lundblad. Jag satt och käkade frukost när hans agent (som jag varit i kontakt med tidigare) ringde och upplyste mig att jag kunde få prata Hasse på direkten var på hon gav Hasse luren och han presenterade sig. Jag, tagen av stundens allvar, stammade fram att jag bara skulle hämta papper och penna. Så Hasse väntade tålmodigt på mig medan jag rafsade fram ett kollegieblock och en fungerande penna.

    Därefter hade vi ett mycket intressant samtal där Hasse främst pratade om sin tid som student i Lund. Och han berättade anekdoten om hur han som förman i för karnevalsspexet Djingis Khan (karnevalen 1954) var ekonomiskt ansvarig. Efter avslutad karneval räknade han kassan och hur många gånger han än räknade kom han fram till att det saknades 11 kronor. Slutligen lade han då en lapp i kassaskrinet där det stod: ”Gav 11 kronor till en fattig tiggare som på grund av sitt tillstånd ej kunde skriva kvitto.”

    Det är svårt att sammanfatta Hasses gärning. Han kommer alltid finnas med mig framöver. Det enda som återstår att säga är tack.

Dagens fråga

Brukar du gå på teater?

Loading ... Loading ...

Youplay

×