Lundabon skulle på semester i Turkiet, men trakasserades på flygplatsen. Foto: TT

Misshandlades på turkisk flygplats – skickades hem

Lund När Lundabon Shorsh skulle åka på helgsemester i Istanbul blev han misshandlad av turkisk polis och sedan hemskickad utan förklaring.
– Det var oerhört förnedrande och jag känner mig väldigt ledsen.

Shorsh föddes i den kurdiska delen av Irak, men har bott i Lund med sin familj ända sedan han var liten. I dag är han 27 år och pluggar till civilingenjör på Lunds universitet.

I torsdags blev Shorsh och hans kompis stoppade av polis i passkontrollen på flygplatsen i Istanbul.

En ”random check”. Det skulle gå snabbt.

– Han förde in oss i varsitt förhörsrum och eftersom vi inte hade något att dölja tyckte vi inte det var något problem.

Polismannen beslagtog pass och mobil och gick igenom Shorshs privata bilder och sociala medier.

– Han programmerade också in någon kod på mobilen. Jag vet inte om det var för avlyssning eller för att kunna spåra mig eller överföra filer.

Förhören pågick i timmar. Fem poliser frågade ut Shorsh om hans privatliv, härkomst och syfte med resan, innan de slutligen informerade honom om att han skulle skickas tillbaka till Köpenhamn.

– Jag fick ingen förklaring till varför och när jag frågade så frågade polisen bara om jag gillar turkiskt fängelse.

När Shorsh bad om att få ringa svenska ambassaden reste sig den kostymklädde polismannen bakom sitt skrivbord och slog Shorsh i ansiktet och sparkade honom på benen.

– Jag blev helt chockad, det kom från ingenstans. Jag hade inte i min vildaste fantasi tänkt att han skulle slå mig.

En stund senare satt Shorsh på ett flyg tillbaka till Kastrup. Med sig fick han två dokument som informerar honom om att han är en ”misstänkt profil” som hädanefter är belagd med inreseförbud.

– Jag berättade vad som hänt för ett par danska poliser i ankomsthallen och de sa att det här har blivit vardag för EU-medborgare med kurdisk bakgrund som reser till Turkiet.

Shorsh har både semestrat i Turkiet och mellanlandat i Istanbul flera gånger tidigare när han varit på väg till Irak för att hälsa på släktingar. Aldrig förr har det varit några problem.

Men det var innan kuppförsöket 2016.

Sedan dess har mänskliga rättigheter i Turkiet blivit ett alltmer avlägset fenomen.

Amnestys talesperson Katarina Bergehed kan inte uttala sig om vare sig det enskilda fallet eller situationen för specifikt personer med kurdisk bakgrund, men framhåller att situationen försämrats dramatiskt för alla möjliga grupper i Turkiet sedan kuppförsöket.

– I det här läget kan vem som helst anklagas för att sympatisera med terrororganisationer. 50 000 människor har fängslats och 100 000 har blivit av med sina jobb.

Inskränkningarna är omfattande och våld hör inte till ovanligheterna, enligt Katarina Bergehed.

– Vi vet att det ibland förekommer misshandel och tortyr på stationerna i Turkiet i samband med att folk grips.

Shorsh själv känner till den försämrade situationen i Turkiet, men förvånades av att han trots sitt svenska pass blev föremål för de turkiska myndigheternas kränkande behandling.

– Jag var respektfull och samarbetsvillig hela tiden. Jag förstår inte varför de tog sig rätten att våldföra sig så här mot mig.

Shorsh heter egentligen något annat. Av säkerhetsskäl vill han inte medverka med sitt riktiga namn.

Dagens fråga

Sparar du på vattnet hemma i sommar?

Loading ... Loading ...

Tv

×