IFK Kristianstad var starkast i Ystad Arena och vann sin tredje raka match i säsongens ligaspel. Foto: TT
Jerry Hallbäck fick finna sig i att förlora sin första tävlingsmatch som YIF-tränare. Foto: Artur G Bliding

YIF föll i hemmapremiären

Ystad 50 bra minuter räckte inte för Ystads IF i hemmapremiären i Handbollsligan. Inte när det var mästarlaget IFK Kristianstad som stod för motståndet. Gästerna vann derbyfajten med fyra mål. Resultatet skrevs till 27-31.

1990 åskådare hade hittat till Ystad Arena på lördagkvällen och de flesta (inte den sedvanligt stora och höglijudda IFK-klacken förstås) gjorde sitt bästa för att stötta hemmalaget.
Det hjälpte i början – YIF ledde fram till 5-4 efter nio minuters spel.
Men sedan gick allt i baklås för YIF:arna och en period om dryga tio minuter utan ett enda spelmål gav upphov till det ryck som gav IFK Kristianstad en pausledning på hela sju mål, 10-17.

– Där tappade vi matchen. Visst spelade vi ganska bra stora delar av matchen, men en sådan period, när vi inte gjorde det vi skulle, har man inte råd med mot Kristianstad, sa Anton Hallbäck som utsågs till matchens lirare i hemmalaget.
YIF vann sedan den andra halvleken, men kom aldrig närmare än de fyra målen som var avståndet vid full tid.
– För tidiga avslut och dåligt tålamod gav dem enkla kontringar och det ställde till det för oss i slutet av den andra halvleken. Men den andra gjorde vi ganska bra och spelade ju upp oss då. Skönt att ha premiären avklarad men jag hade ju hellre sett att vi vunnit matchen, konstaterade Jerry Hallbäck som gjorde tävlingsdebut som YIF-tränare.

– Stämningen var ju härlig här i Ystad, men det är aldrig kul att förlora.
Något som Hallbäck tyckte att hans lag behöver jobba på är anfalsspelet i förstafas:
– Vi gjorde det bra i sex-fem-spelet och spelet i andrafas gav elva mål, det var helt okej. Men i förstafas gjorde vi inte många mål. Kim Andersson tog ett stort ansvar i den andra halvleken, men fler behöver göra det på nio meter.
Flest mål i hemmalaget gjorde Hampus Andersson med hjälp av ett starkt straffskytte. Han kom upp i nio fullträffar.

I IFK Kristianstad var det Tim Sörensen som glänste mest. Elva mål totalt varav fem straffkast. I övrigt var målsyttet ganska jämnt fördelat.
– Alltid tufft att spela derby i Ystad så det var skönt att vinna. Vi stod bra i försvaret i den första halvleken och Leo (Larsson, IFK:s målvakt) tog en del bollar så vi fick kontra på dem. I den andra halvleken föll vi ner i tempot i försvaret men vi höll ju avståndet ganska bra, resonerade Sörensen efter matchen.
För YIF blev det noll poäng i premiären, medan IFK Kristianstad som tjuvstartat seriespelet ståtar med betydligt fler:
– Tre spelade matcher och sex poäng, det får man ju vara nöjd med, sa Tim Sörensen.

×