Arkivbild.

Travförbundet kör över Jägersro

Malmö På fredagen kom beslutet från Svensk Travsport: Solvalla kommer att tävla även tisdagar framöver och kastar därmed en stor skugga över Jägersros inarbetade tävlingsdag.

Huvudstadsbanan Solvalla har lidit av att inte ha någon ”egen” tävlingsdag efter införandet av V86 Xpress på onsdagar. Nu kompenseras stockholmarna med att från och med nästa år även erhålla tisdagstävlingar med rejält förhöjda prissummor.

Skånska Travsällskapet lämnade för några veckor sedan in en skriftlig protest mot förslaget, eftersom tisdagar alltid varit malmöbanans inarbetade tävlingsdag. Ett av argumenten mot förslaget har varit att landets tre storbanor (Solvalla, Åby och Jägersro) inte ska behöva konkurrera när veckan har fem vardagar att välja på.

Men när beslutet blev offentligt har alltså kritiken inte gjort någon skillnad. Jägersro kompenseras med att ett tiotal av banans tisdagar får förhöjd status (mer prispengar).

Så här står det om Malmöbanan i pressmeddelandet:

”Jägersro kommer fortsatt att ha tisdagar som sin huvudsakliga tävlingsdag, men med vissa ändringar. Ungefär tio tisdagkvällar är det Jägersro som kör tävlingar med extrahöga prispengar och större lopp och under 10-15 veckor tävlar man samtidigt som Solvalla, som så kallad V5-bana. Det finns även utrymme att öka lunchtävlandet om banan önskar det. Jägersro behåller också sina Xpress-onsdagar och förändringen innebär att Jägersros prispengar ökar med några miljoner kronor.”

– Uppdraget var att stärka Solvallas roll som nationalarena och oavsett vilket beslut som fattats innebär det en oundviklig negativ påverkan på andra banors tävlingskalender, säger Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport.

Kertsin Peterson-Brodda, ordförande för Skånska Travsällskapet, överraskades av att beslutet redan var ute när Skånskan ringde upp:

– Det är klart att jag är förbannad och besviken. Dels på att vi inte får en egen tävlingsdag, vilket borde vara självklart för en av storbanorna, dels på hur processen gått till. Att beslutet var på gång fick jag reda på genom att läsa bloggar. Och när vi ställdes inför faktum att det här skulle beslutas så kom vi överens om att kommunicera det samtidigt. Så blev det tydligen inte heller.

– Nu får vi försöka hantera det här på ett konstruktiv sätt, men glada är vi inte, betonar Peterson-Brodda.

×