Hasse Andersson är en av artisterna som gästar rockhyllningen. Foto: Matilda Arborelius
En del av gänget som samlades under presskonferensen i tisdags. Nya formatet, Kal P. Dal - en rockhyllning, blir mer musik och mindre snack. - Det blir mer rock n’ roll, som Kalle velat ha det, säger Nic Schröder. Foto: Matilda Arborelius

Skånsk fest när Kal P Dal hyllas

Mer musik och mindre snack. Så lyder upplägget när showen Kal P Dal – en rockhyllning intar Malmö Arena i november. Gästartister är bland andra Danne Stråhed och Hasse Andersson, som båda två kände Kal P. Dal och minns honom som en person fylld av urkraft.

Fakta: Kal P Dal – En rockhyllning
Spelas på Malmö Arena den 3 och 4 november
Medverkande är: Nic Schröder, Cornelius Löfmark, Sven Melander, Hanna Persson, Mikael Jepson, Martin Axén, Hasse Andersson, Anton Collinder, Olof Ramel och Jens Andersson.

Det blir en artistspäckad hyllning till Kal P. Dals, eller Carl Göran Ljunggren som han hette, ära meddelar den tidigare Kal P. Dal-musikalensemblen när de presenterade höstens show. 
Showen delas upp i två set. Första delen spänner över en lång tidsepok – från inlandsisens bortsmältning fram till den 16e juli 1977, och då betar man av alla skånska klassiker så som Edward Persson, Siw Malmkvist, Hasse Andersson och Danne Stråhed. 
– Det blir en skånsk fest, ett gille. Första delen startar för 17 000 år sedan när inlandsisen går bort och sedan går vi igenom den skånska historien med allt det viktigaste som hör till, som turande och Kiviks Marknad.
– Vi tar oss an det med fri fantasi, säger Cornelius Löfmark som återigen ikläder sig rollen som Peps Persson.
– Vi kommer att smala ner snacket och byta ut en del haranger. Det blir mycket musik och mycket allsång, säger han.

Under 2012 och 2013 gjorde gänget flera hyllade föreställningar på Slagthuset med Kal P. Dal – En rockmusikal. Idén till det nya formatet föddes på Chinateatern i Stockholm. 
– Jag jobbar på Chinateatern och saknade Skåne, berättar Cornelius Löwmark. 
För snart ett år sedan ställde han därför en fråga i musikalens Facebookgrupp.
– Jag frågade helt enkelt om vi borde boka Malmö Arena.
Gensvaret var positivt och Kal P. Dal-gänget med bland andra Nic Schröder, Sven Melander och medlemmar från The Ark var inte sena att hoppa på tåget. 
– Det var helt otroligt, alla var på direkt. Vi älskar ju att lira de här låtarna, säger Cornelius och berättar att han legat i sin mammas mage under en av Kal P. Dals spelningar. 
– Kalle har alltid funnits i mitt liv. Han visste ju hur man tar ett rum, enligt sägnen, säger han.

Två av gästartisterna, Hasse Andersson och Danne Stråhed kände båda Kal P. Dal.
– Kalle och jag var kompisar, inte när han var som störst, utan några år senare, berättar Hasse Andersson, som hade samma skivbolag som rockikonen.
– Kalle var en fantastiskt trevlig kille med stort hjärta. Kvällen innan han blev sjuk var han dj för min dotters klass när de hade klassdisco, berättar Hasse Andersson. 
Dagen efter drabbades Carl Göran Ljunggren av en hjärnblödning och avled kort därefter, bara 35 år gammal.

Även Danne Stråhed var kompis med Kal P. dal, och de bodde grannar med varandra under en period. 
– Kalle var en urkraft, en positivt laddad människa. Vi hade gemensamma intressen i musiken och spelade även tillsammans. Vi bodde i lund samtidigt. Det här ska bli jätteroligt, det är ett härligt gäng som alla har kopplingar till Kalle på något sätt. Det blir en fest i hans anda.

Sångaren och skådespelaren Nic Schröder axlar återigen huvudrollen som Kal P. Dal.
– Det känns tacksamt att få möjlighet att göra det här och att folk uppskattar det och kommer och tittar. Det är spännande men jag är nervös så klart. När saker går in sig så är man inte lika rädd, jag är lite tryggare och lite friare. Men det är mycket att leva upp till, konstaterar Nic Schröder.

Fakta: Kal P Dal – En rockhyllning
Spelas på Malmö Arena den 3 och 4 november
Medverkande är: Nic Schröder, Cornelius Löfmark, Sven Melander, Hanna Persson, Mikael Jepson, Martin Axén, Hasse Andersson, Anton Collinder, Olof Ramel och Jens Andersson.

×