Begärd häktad i jättehärva

MALMÖ En 35-årig Malmöbo begärs nu häktad för grovt bedrägeri vid upprepade tillfällen tillsammans med flera andra personer.
Mannen misstänks ingå i en stor bedrägerihärva. Och han är en av tio personer som redan åtalats.

Männen, som är mellan 31 och 64 år, ska under flera års tid systematiskt ha lurat till sig en stor mängd varor genom bluffbolag.
En av dem är en känd storbedragare som nu åtalats för stämpling till grovt häleri.
Han ska i november 2014 ha åtagit sig att sälja varor för 2,3 miljoner. Det handlar om bland annat tre grävmaskiner och flera segways som andra i ligan bluffat till sig.

I 35-åringens fall handlar det om misstänkta bedrägerier för totalt 3,7 miljoner. För de övriga nio åtalade skiftar beloppen, men det rör sig totalt om många miljoner.
– Det är en mycket omfattande utredning som ligger bakom. Förundersökningen omfattar några tusen sidor, berättar åklagaren Anna Edebalk.
Utöver grova bedrägerier handlar det bland annat om häleri och urkundsförfalskning.
– Det är en mängd olika brott under 2013 och 2014. Och de har begåtts i olika konstellationer och på lite olika sätt.
Rättegången väntas bli i vinter. Målet omfattar 28 åtalspunkter och det finns ett 40-tal målsägare.
35-åringen räknas som en av huvudmännen i ligan.
Han sitter nu i fängelse för ett annat brott och skulle släppas fri i slutet av september. Men nu begär åklagaren honom häktad i bedrägerihärvan.

Mannen misstänks för grovt bedrägeri vid 74 tillfällen från april 2013 till oktober 2014. Men bland rubriceringarna ingår även försök till bedrägeri och häleri.
Ligans syfte har, enligt utredningen, varit att systematiskt bilda bolag i andras namn. Dessutom har de åtalade använt sig av falska id-handlingar och andra ogiltiga dokument för att köpa och sälja varor.

Genom att hävda att de jobbade för välkända företag ska männen i olika konstellationer också ha lurat till sig olika varor för stora summor.
Mot faktura har ett stort antal varor hämtats eller levererats, men någon betalning för varorna har inte gjorts.
Det är företag i hela landet som blivit lurade att skicka varor.
– Allt började med att flera anmälningar kom in till polisen. Och sedan har den omfattande härvan successivt nystats upp.
– Men det har varit en mycket omfattande arbete. Och det har tillkommit många brottsrubriceringar efter hand, säger Anna Edebalk.
Det är många skiftande varor som männen tillsammans eller i samarbete med andra i ligan lurat till sig.

Enligt utredningen handlar det om allt från datorer och maskinen för stora summor till flera dyra spabad och en vattenskoter.
Flera varor har också bjudits ut till försäljning via internet utan att avsikten varit att leverera något till köparna.

Dagens fråga

Är du rädd för att gå ut själv efter mörkrets inbrott?

Loading ... Loading ...

Youplay

×