Lördag 9 september och söndag 10 september är det dags för Novellfest i Lund. Författaren och skrivpedagogen Marica Källner håller en skrivarworkshop på Lunds Stadsbibliotek, Ita Tovatt från Lunds Universitets författarskola ska läsa en nyskriven novell, Sophie Holgersson och Oline Stig är programansvariga och Madeleine Malmsten arbetar på Lunds Konsthall som upplåter sina lokaler för Novellfesten. Foto: Gunilla Wedding
Elisabeth Lind, Sophie Holgersson och Oline Stig är alla engagerade i Novellfest Lund.

Novellfest som hoppas på sol

För tredje året i rad blir det Novellfest i Lund. Lördag till söndag är det dags och precis som tidigare är det fokus på text och på uppläsningar. Årets festival bjuder också på nyheter som skrivarworkshop och så en hemlig utflykt ”Noveller i naturen”.
– Den där utflykten gör att vi nervöst tittar på våra väderappar stup i kvarten säger, säger författaren Oline Stig som är ordförande i Litteraturhus Lund och programansvarig för Novellfest.

Novellfest i Lund arrangerades för första gången för tre år sedan och idén kom från de aktiva i gruppen Litteraturhus Lund, med författaren Oline Stig i spetsen, som tyckte att just novellen saknades i litteraturfestivalutbudet.
Tanken med Novellfesten var att lägga fokus i första hand på texten och på uppläsningar.
– Det fanns poesifestivaler men inte novellfestivaler, säger Oline Stig. Eftersom jag är novellist själv är jag naturligtvis partisk men det är en rolig form att man kan ha uppläsningar och publiken lyssnar från början till slut. Under åren har vi upptäckt att folk har betydligt längre tålamod med att lyssna på uppläst text än vad man tror. Det blir en så magisk stämning när man sitter och lyssnar gemensamt. Och de flesta författare älskar faktiskt att läsa sina noveller högt.

Årets Novellfest hålls i helgen, lördag 9 september och söndag 10 september, med program på Lunds Konsthall och Lunds Stadsbibliotek. Bland de gästande författarna finns Lina Wolff, Inger Edelfeldt, Anna Westphalen, Kerstin Norborg, Åke Smedberg och Johan Theorin som alla medverkar under lördagen och kommer att bjuda på högläsning.
Lördagens program inleds dock med att fem studenter från Lunds Universitets författarskola läser vars en nyskriven novell.
– Vi har haft en urvalstävling där alla som går författarskolan fick skicka in vars en novell och sedan har vi valt ut fem, förklarar Oline Stig.
En av de utvalda är Ita Tovatt som i författarskolan arbetar med en roman men nu har skrivit en novell i en helt annan stil än hon brukar jobba med.
– Den handlar om en 11-årig pojke, Ivan, som är fixerad vid blod och sjukdom, berättar hon. Det är han själv som är berättarrösten och jag har försökt skriva enkelt och direkt om hur han uppfattar världen, hur han förstår och missförstår.

En nyhet i Novellfestens program är den skrivarworkshop som ordnas på Lunds stadsbibliotek på lördagen och som sedan följs upp med responssamtal efter drygt en vecka.
Det är författaren och skrivpedagogen Marica Källner som håller i den och det är öppet för alla skrivsugna att anmäla sig.
– Vi håller på i två timmar och jag inleder med en kort föreläsning om novellens historia och om samtida uttryck i novellkonsten, berättar Marica Källner. Efter det blir det skrivövningar och slutligen får deltagarna en uppgift med hem. Syftet är att peppa dem att komma i gång och skriva och det är väldigt roligt att vi kommer att träffas för responssamtal också. Och det finns fortfarande platser kvar för den som är intresserad
Marica Källner är hemlig kring själva skrivuppgiften men avslöjar att den kommer att vara ”fri men inom vissa ramar”. Som författare skriver hon själv också noveller och gav nyligen ut boken Det som får plats som är en samling noveller och essäer om just novellkonsten.
– Jag tycker om novellen för att det är så koncentrerat berättande, jag ser sådana möjligheter i det, att mycket får plats i lite.

En annan nyhet som också finns med i lördagens program är ett berättarkafé, Hopp om livet, som avslutar eftermiddagsprogrammet.
– Det började med att jag var på en standup i våras som hette Hopp om livet som var helt sjukt fantastisk, berättar Sophie Holgersson också aktiv i Litteraturhus Lund och programansvarig för Novellfest,
– De är fem, sex unga personer som alla överlevt barncancer som så roligt och rörande berättar om livet efter sjukdomen. Nu kommer de hit och bjuder på en berättarstafett om sig själva. Det blir som en slags liveberättelse.

På söndagen blir det också något helt nytt för Novellfest – Noveller i naturen. Den som anmäler sig till den programpunkten får stiga på en buss och följa med på en litterär picknick till en hemlig plats ute i naturen. Under bussresan underhåller skådespelaren Harald Leander och författare som medverkar i programmet är Katarina Mazetti, Johan Theorin och Oline Stig.
– Den här programpunkten gör att vi nervöst tittar på våra väderappar hela tiden, konstaterar Oline Stig med ett leende. De tidigare åren har det varit så fint väder just den helgen när vi arrangerat Novellfest och vi har haft program inomhus på söndagen som de inte kommit så många till, så nu har vi hyrt den här bussen som tar oss rakt ut i naturen. Det är alltid så spännande att placera texten i en helt annan miljö och det är verkligen en naturskön plats vi ska till
– Fast vi har en plan B också, om det regnar, lägger hon till.

×