Lilja Fredriksson i En annan värld på Unga Teatern. Foto: Gunilla Wedding
En annan värld på Unga Teatern i malmö med Lilja Fredriksson.

En annan värld får liv på Unga Teaterns scen

Barnteckningar har fått liv som animationer och skådespelaren Lilja Fredrikson spelar Minna som kliver in i en tecknad värld för att rädda låtsaskompisen Matilda. På fredag är det premiär för En annan värld på Unga Teatern i Malmö.
– Föreställningen har en klassisk sagostruktur och det slutar lyckligt, lovar regissören och Unga Teaterns konstnärlige ledare Sara Cronberg.

Scenen är ett kritvitt barnrum. På golvet ligger teckningar utspridda och skådespelaren Lilja Fredrikson, i rollen som Minna, släcker en tecknad eld som flammar mot de vita väggarna. Hon lyckas till slut och lockar också fram sin tecknade låtsaskompis Matilda och en tecknad värld av ljus himmel, blommor, färglada svampar och en blå gungställning.
Jag besöker Unga Teaterns scen i Studion när slutet av föreställningen En annan värld repeteras inför fredagens premiär. Här handlar det inte om samspel mellan skådespelare och repliker som ska sitta utan om tajming i rörelser mellan skådespelaren Lilja Fredrikson och de tecknade bilderna som projiceras på väggar, draperi och scengolv.
– I början kändes det konstigt att spela mot tecknade bilder men samtidigt är det så mycket samspel mellan alla oss som är inblandade i föreställningen, säger Lilja Fredrikson

Idén till En annan värld kommer från Unga Teaterns konstnärliga ledare Sara Cronberg som också är föreställningens regissör.
– Jag här länge velat göra något där barnen är mer delaktig, säger hon.
Föreställningen har vuxit fram ur ett samarbete mellan Unga Teatern och organisationerna IM (Individuell Människohjälp) och Barn i väntan/Barn i start där nyanlända barn i Malmö, i åldrarna 6 till 12 år, har fått rita utifrån temat ”en annan värld”.
– Vi gav dem ord som låtsaskompis, resa och äventyr som inspiration, förklarar Sara Cronberg. Det har varit en lång process och i grunden handlar det om att genom kreativitet skapa en annan värld.

Teckningarna har omvandlats till animationer av Charlotte Rodenstedt och Toni Martin Dobrzsanski har skapat musik och ljud.
– En annan värld börjar med att Minna tecknar en låtsaskompis och går in i en värld hon inte kan kontrollera och då måste hon tillbaka in igen för att möta sina värsta rädslor, berättar Sara Cronberg. Det är en klassisk sagostruktur och det slutar också lyckligt. Jag gick min teaterutbildning i Köpenhamn och där piskade man i princip in det här med klassisk dramaturgi och det har vi använt mycket. Men i grunden är det barnens teckningar som har styrt berättelsen. Det roliga är också att barnen har tecknat saker som gröna zombies och ufon. Det hade vi aldrig kommit på själva. Skådespelaren Lilja Fredrikson som har föreställningens enda levande roll har också turnerat med Clowner utan gränser i Grekland, Rwanda och Jordanien. Förutom rollen i En annan värld är hon också snart aktuell i SVT med barnserien Siri på banan (premiär i oktober).
– Från mitt arbetet med clowner utan gränser har jag referenser och förståelse för de nyanlända barnens situation och jag tycker också att det är bra att teatern lyfter de här organisationerna och det känns väldigt fint att barnen får berätta, säger hon. Samtidigt är temat att rita sig ur ett trauma väldigt allmängiltigt.

Känns det inte ensamt på scen?
– Nej, jag har låtsaskompisen Matilda och sedan fyrtio barn i publiken. På fredag är det alltså premiärdags och då blir det också en utställning med alla de teckningar som ligger till grund för En annan värld i Unga Teaterns foajé. Och i publiken kommer de barn som gjort teckningarna att sitta och för första gången få se hela föreställningen.
– Det ska bli otroligt spännande att se deras reaktioner när de får se hur mycket det de ritade nu lever på scen, säger Sara Cronberg som är övertygad om att Unga Teatern kommer att fortsätta arbeta mer med digitala uttryck på olika sätt på scen.
– Och vi kommer också att fortsätta att hitta olika sätt att göra barnen delaktiga i våra föreställningar, säger hon.

×