Hedersmedborgaren och numera författaren Hans-Bertil Hansson framför huset hans farfars far byggt på Södergatan. Foto: Joacim Österstam
Hans-Bertil Hansson kommer att hålla releaseparty för sin bok "I skugga av skam" under Kulturnatten på Eslövs stadsmuseum klockan 19:15.

Han skriver om hemlig kärlek

Eslöv På fredag klockan 19.15 är det releaseparty för Hans-Bertil Hanssons bok ”I skugga av skam” på Eslövs stadsmuseum.
En kärlekshistoria om två unga människor som träffas 1909 och börjar träffas i hemlighet. Och blir gravida utan att vara gifta.
– Det är en spännande bok, säger författaren Hans-Bertil Hansson.

Skånskans reporter träffar Hans-Bertil Hansson i det tegelröda hus hans egen farfars far byggt på Södergatan. Vi sitter i var sin grön läderfåtölj i vardagsrummet. På väggarna hänger hustrun Ingas många målningar.
Varför vill du berätta den här historien?
– Min utgångspunkt är Eslöv. Men det är människorna som ger liv åt bygden. Och det är lite av det jag vill spegla, säger Hans-Bertil Hansson som är före detta smittskyddsläkare och numera även hedersmedborgare i Eslöv.
”I skugga av skam” bygger i grunden på ett förälskat par i tjugoårsåldern och deras brevväxling under åren 1909-1910. Brev som Hans-Bertil Hansson fått läsa och sedan knutit upp sin historia kring. Han berättar att de båda var förälskade och att mannen friade flera gånger.

Men kvinnan var inte inställd på äktenskap. Kanske på grund av att hon på den tiden blev omyndigförklarad så snart hon gifte sig.
– Det är spännande att tänka sig varför hon inte ville gifta sig.
Det unga paret berättade inte för någon att de var tillsammans. De smög med det. Och så blev de gravida utan att vara gifta. En stor skam på den tiden.
Ett flickebarn föds i Köpenhamn under stort hemlighetsmakeri. Vad som händer flickan får man läsa sig till i boken.
– Jag tyckte historien var värd att berätta.
Paret etablerar sig så småningom i Eslöv och får stort inflytande inom många områden. Inte minst politiskt.
Hans-Bertil Hansson har på senare år gått två skrivarkurser. En på Skurups folkhögskola och en på Visingsö.
– Jag är ingen författare, men det är roligt att skriva.

Boken ingår i Eslövs museums skriftserie som har getts ut sedan 1957 och ”I skugga av skam” är den tjugonde boken i ordningen och handlar om dåtidens normer och värderingar kring umgänge, samlevnad och föräldraskap.
– Det har hänt så fruktansvärt mycket under det här gångna seklet. Och hur synen på äktenskap och barnafödande har förändrats.
Boken är vackert illustrerad med gamla svartvita fotografier, tidstypiska dokument och parets egna handskrivna brev.
Vad känner du inför boken?
– Jag tycker den är fin. Det ser ändå ut som en riktig bok.
Boken lanseras under ett releaseparty i samband med Kulturnatten på Eslövs stadsmuseum fredag den 8 september kl. 19.15.

Dagens fråga

Tror du att Sverige vinner mot Tyskland?

Loading ... Loading ...
×