Justitie- och inrikes­minister Morgan Johansson med Stefan Sinteus, Katrin Stjernfeldt Jammeh och kommunpolis Jonatan Örstrand. Foto: Foto: Johan Nilsson / TT

Polishögskola redan 2019

MALMÖ Malmö får en polishögskola med ett par hundra platser redan år 2019.
Det bekräftade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson i samband med ett besök i Malmö.

– Vi är glada över att beslutet om polishögskolan har skyndats på samtidigt som regeringen skjuter till 2 miljarder till polisen i landet, så att Malmöpolisen kan arbeta mer långsiktigt, säger kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Tillsammans med Morgan Johansson och flera polisanställda, som polismästare Stefan Sintéus besökte hon det brottsbelastade området vid Norra Grängesbergsgatan.
– Vi var också på plats hos Malmöpolisen som varit med och tryckt på om en lokal polisutbildning för att kunna rekrytera unga blivande poliser i regionen, påpekar Katrin Stjernfeldt.
Inom kort ska hon att ha ett möte med Malmö högskola för att diskutera lokaler och utbildningen rent konkret. Ännu finns inga detaljer på plats.
– Det positiva är att Malmö högskola har erfarenhet av att rekrytera studenter som inte har en akademisk utbildning eller studievana. Vi tror att Skåneungdomar kan söka till polishögskolan men inte tidigare har velat åka till Växjö eller Umeå för att studera.
Polismästare Stefan Sintéus har tidigare också sagt att det är viktigt att de polisstuderande är lokalt förankrade och känner till den problematik som finns i Malmö.
– Enligt våra planer handlar det om cirka 200 platser som vi tror kan fyllas tack vare det lokala intresset. I början kanske vi måste använda befintliga lokaler, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Hon pekar även på att beskedet om den nya Polishögskolan kompenserar det faktum att Malmö och Skåne inte fick någon av de statliga myndighet som ska flyttas ut från Stockholm.

– Vi vet också att Försäkringskassan ska flytta sitt digitala kontor till Malmö, vilket ger några hundra tjänster. Dessutom tror vi på att regeringen har lyssnat och bestämmer sig för att flytta hit Tullverkets huvudkontor i framtiden. Det är här som många av vapen- och cannabisbeslagen sker, avslutar Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Dagens fråga

Tror du att Sverige vinner mot Tyskland?

Loading ... Loading ...
×