Det var en lågmäld men ändå engagerad fredspristagare som pratade med studenterna på persiska och tolken översatte till engelska.

Böcker bättre än bomber

MALMÖ Kasta hellre en bok än en bomb på en terrorist. Det menar fredspristagaren Shirin Ebadi, 70 år, som mötte studenter på Malmö högskola på onsdagen.

– Utbildning är det bästa sättet att förebygga att terrorister runt om i världen utövar våld och försöker få makt. Utbildade och mätta medborgare är inte lika lättlurade, förklarar Nobelpristagaren i sitt tal.
Hon pekar på hur talibanerna har stängt många skolor och förbjudit flickor att studera. På samma sätt agerar den afrikanska islamistgruppen Boko Haram när de kidnappar ungdomar från deras skolor.
– Ni som är unga och muslimer, låt er inte luras av deras budskap utan ta reda på fakta. Våld har aldrig löst några problem, säger Shirin Ebadi, som är för att alla stater ska drivas utan påverkan av indeologier/religioner.

Shirin Ebadi blev som första kvinna utsedd till domare i hemlandet Iran. Ett arbete som hon dock var tvungen att lämna efter revolutionen 1979. Därefter har hon ägnat sig åt att undervisa på universitetet, skriva böcker och artiklar samt arbeta för mänskliga rättigheter, bland annat som grundare av Defender for Human Rights Center i Iran, och hjälpa politiskt förföljda medborgare och deras anhöriga.
Vid föreläsningen fick hon bland annat frågor om afghanernas situation och hur man som studerande av mänskliga rättigheter kan agera för att hjälpa utsatta människor.

– Engagera dig i de afghanska ungdomar som hamnat i kläm mellan kriget i Afghanistan, Irans ovilja att registrera afghanska flyktingar som därmed inte har några rättigheter och Europas politik att skicka tillbaka dem. Stötta dem i kontakter med myndigheter och uppmana den svenska regeringen att stoppa utvisningarna, menar Shirin Ebadi.
Hon tilldelades Nobels fredspris 2003. I sin motivering skrev den norska Nobelpriskommittén: ”Som advokat, domare, föreläsare, författare och aktivist har hennes röst hörts klar och stark i Iran och långt utöver hemlandet. Hon har stått fram med yrkesmässig tyngd, stort mod och hon har trotsat faran”.
I dag lever hon i exil i London efter att ha utsatts för omfattande trakasserier av regimens hantlangare, fängelsestraff och fått sina tillgångar konfiskerade i sitt forna hemland.
– Jag är glad för att återigen besöka Malmö i samband med den internationella PEN-konferensen. Malmö är en öppen och global stad där 170 nationaliteter samsas väl. Ni ska vara stolt över er stad, säger Shirin Ebadi.

Dagens fråga

Tror du att Sverige vinner mot Tyskland?

Loading ... Loading ...
×