Susanne Andersson sitter i arbetsfåtöljen i hemmet tillsammans med hunden Charlie. Foto: Tobias Lagerholm

Mångsysslare tar över

Höör Hon har varit sjuksköterska, jobbat med avel på sin hästgård och drivit klädbutik i Lund och Malmö. Nu tar Susanne Andersson (M) över som ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
– Nu kände jag att jag har tid att engagera mig, säger hon.

När Björn Andreasson (M) tog beslutet i vintras att lämna sitt uppdrag som ordförande i barn- och utbildningsnämnden gick frågan till nämndskollegan Susanne Andersson. Hon är trots sina 63 år något av en nybörjare inom politiken. Enda erfarenheten är just barn-och utbildningsnämnden där hon suttit som ledamot sedan januari 2015.
Enligt uppgift till SkD blev en del politiker överraskade när Björn Andreasson ställde frågan till Susanne Andersson om att ta över.
– Björn (Andreasson) är plikttrogen. Om jag sade nej skulle han fortsätta, säger Susanne Andersson.

Hon har varit medlem i Moderaterna sedan studentlivet i Lund men inte varit aktiv förrän nu. Istället har det varit annat som tagit tid. Hon tillbringade tillsammans med sin familj 17 år på en hästgård i Flyinge innan flyttlasset gick till Jularp för fem år sedan.
– När jag arbetade som sjuksköterska kände jag en längtan ut på landet. Min dotter ville ha hästar och därför valde vi en avstyckad gård i Flyinge.
Susanne Andersson lämnade yrket som sjuksköterska och jobbade med mannens företag i några år.
– Vi hade bra ston som vi tog föl på och fick fram en del hästar inom hästhoppningen. Men när barnen blev vuxna blev det mindre tid för hästarna.

Susanne Andersson gick istället in i butiksbranschen. Hon öppnade först en och sedan två klädbutiker i Lund innan hon gick vidare till Malmö och tog över damklädesbutiken Rebecka vid Södertull i början av 00-talet.
– Jag fick lära mig att vara serviceminded, hantera kunder och att hålla en budget, säger Susanne Andersson.
Att det en gång i tiden blev Moderaterna som hon valde som parti har en specifik anledning, säger hon.
– Stora visioner är bra. Men det måste finnas ekonomiska förutsättningar annars blir visionerna bara drömmar. Det genomsyrar min politiska grund, säger hon.
Skolfrågorna beskriver hon som roliga, viktiga och som någonting nytt.
– En god skola är tillsammans med föräldrarna barnens grund i livet, säger hon.

Dagens fråga

Brukar du glömma saker?

Loading ... Loading ...

Youplay

×