Peder Madsen. Foto: TT/Arkiv

Karismatisk man som lätt hamnar i konflikter

Köpenhamn Ubåtar, luftballonger och raketer. En man i princip utan pengar. Intelligent men socialt lite handikappad. Vars liv är kantat av konflikter. Det är några bilder av ingenjören och uppfinnaren Peter Madsen.

I Danmark blev Peter Madsen en kändis långt innan han blev dråpsmisstänkt.
2014 kom journalisten Thomas Djursings bok ut. Titeln ”Raket-Madsen – Danmarks egen gör-det-själv-astronaut” säger en del om vem Peter Madsen var.

Han är känd som den excentriske ingenjören och uppfinnaren, som både drar till sig vänner och fiender.
Familjen var fattig och mamman och alla syskon lämnade Peter Madsen kvar med den 80-årige fadern, som var skeppshistoriskt intresserad. Barndomen beskrivs som vild och fylld av experiment med krut och brännbart material. Hans ingenjörstitel består av en studentexamen.

Någon anställning har Skånskan i sin research inte lyckats hitta, men ibland ska han ha tjänat pengar på att konstruera vanliga maskiner. Som danmarkskändis har han även kunnat göra pengar som föredragshållare.
Peter Madsens liv har bestått av ubåtar, luftballonger och raketer. Han tycks kunna offra allt för sina projekt och lever ett spartanskt liv på en husbåt och kan sova på en madrass i sin verkstad.
Han har varit talangfull vad gäller att få sponsorpengar och andra typer av donationer. Mängder av människor har arbetat ideellt för honom.

I årtionden har han utvecklat raketer. Målet har varit att skicka upp en bemannad raket i rymden. 2014 bröts samarbetet med en annan raketkollega.
Tre hemmabyggda ubåtar har Peter Madsen konstruerat. Den första sjösattes 2002 och sänktes till havets botten av uppfinnaren själv. Den tredje blev den numera värdsberömda UC3 Nautilus som troligen sänkts av konstruktören för knappt två veckor sedan. Den lär ha kostat 1,5 miljoner danska kronor vid sjösättningen 2008.
Nautilus påstås ofta vara världens största kända hemmabyggda ubåt med sina 17,8 meter i längd och 40 ton i vikt. Samtidigt bör det noteras att vi inte vet allt om vad som rör sig i världshaven. 2011 togs ett 30 meter långt hemmabygge för knarksmuggling i beslag i Sydamerika.

Peter Madsen beskrivs som en person som kan dra med sig människor med sin entusiasm, men som samtidigt också lätt kan hamna i konflikter. Han beskrivs som intelligent, men socialt lite handikappad och lätt att brusa upp.
En av hans sponsorer drog honom inför rätta 2008. Det slutade med att Peter Madsen blev skuldsatt upp över öronen. Alla donationer har därefter gått till hans Peter Madsens Rumlaboratorium Aps, dit privatpersoner skickat sina donationer.
Nu meddelar sponsorer att de drar sig ur, hans stödförening likaså. Alla uppger sig vara bestörta över vad som kommit fram.
Peter Madsen är känd för sina dramatiska uttalanden. 2015 när han uteslöts ut en stödförening skrev han ett sms där han påstod att det vilade en förbannelse över Nautilus.
”Den förbannelsen är jag. Det blir ingen ro kring Nautilus så länge jag finns.”

2014 intervjuades han i Söndagsavisen. Där hoppades han på en ”kriminell” bana. Inte så att han skulle skada någon, men det skulle bli något typ att åka luftballong och landa på kyrktaket på Roskilde domkyrka. Polisen skulle vänta på honom nedanför kyrktaket.
– Jag vet inte om det blir precis så här jag ska göra, men jag vill gärna göra en happening av gigantiska dimensioner.
Den 46-årige Peter Madsen är gift men har inga barn.

Läs mer:

Nyhetsbrev

×