Nyligen rekryterade ungdomsledare Nellie Björlund tillsammans med Freezonens verksamhetschef Susanna Udvardi.foto: privat

Nu är sydosts tjejjour här

ystad I 26 år har Freezonen varit en kvinno- och brottsofferjour – nu utvecklar de verksamheten och startar Sydosts första tjejjour.
– Det finns ett jättestort behov för unga tjejer att prata och ställa frågor om ämnen som annars kan vara svåra att ta upp, säger ungdomsledare Nellie Björklund.

För två år sedan sökte kvinno- och brottsofferjouren Freezonen i Ystad och Österlen pengar från socialstyrelsen för att starta upp en tjejjour i Sydost, pengar som nu beviljats.

Och i november väntas det dra igång. Redan nu fokuseras det på att starta upp verksamheten som även ska inkludera hedersproblematik.
Nellie Björklund träffade Freezonens verksamhetschef Susanna Udvardi på ett kvinnoevent för bara ett par veckor sedan.
Strax där efter kom möjligheten att söka jobbet som ungdomsledare vilket hon gjorde.
– Jag ville ha den här tjänsten eftersom jag själv varit ute och träffat många ungdomar och märker att det finns ett jättestort behov för unga tjejer att prata och ställa frågor om ämnen som annars kan vara svåra att ta upp. Det ger mig dessutom väldigt mycket bara att få samtala med de här personerna och svara på enkla frågor, berättar Nellie Björklund.

Susanna Udvardi som driver Freezonen berättar att det varit en dröm att starta upp just en tjejjour.
Efter att ha föreläst på skolor har även hon märkt av behovet hos unga tjejer att ha någon att vända sig till.
– Det känns väldigt bra att äntligen efter 26 år kunna erbjuda dem det här, säger hon.

Tjejjouren kommer främst rikta sig till tjejer i högstadiet och gymnasiet och ska ha öppet två dagar i veckan efter skoltid.
– Hit kan man höra av sig med stora eller små frågor om livet, sexualitet, familj, kärlek – vad som helst. Och vi kommer så klart hjälpa även yngre som hör av sig, men när vi går ut och informerar är det just dessa åldersgrupper vi riktar oss mot, berättar Susanna Udvardi.

Just nu går det mesta arbetet åt till att hitta volontärer till tjejjouren.
Freezonen söker omkring 15 tjejer i ålder 17 till 30 som vill arbeta på stödlinjen.
Så snart truppen är samlad ska samtliga volontärer genomgå en basal utbildning i bemötande för att till hösten klara av arbetet med att ge stöd och råd åt de som hör av sig.
– Man ska vara en stödsyster helt enkelt. Det är bara att höra av sig till oss om man har intresse eller frågor, säger Susanna Udvardi.

Freezonen får årligen bidrag av kommunerna Ystad, Sjöbo, Tomelilla, Simrishamn och Skurup för att kunna driva verksamheten.
Med den nya tjejjouren hoppas Susanna Udvardi att kommunerna ska se hur viktigt deras arbete är, och erbjuda ett mer långsiktigt ekonomiskt stöd.
– Pengarna från kommunerna är otroligt viktigt för oss och ger oss en stabil grund att stå på. Däremot behöver vi arbeta mer långsiktigt än så. Vi hoppas att de ska förstå vikten i det arbetet vi gör och jag tror att effekten av en tjejjour kan hjälpa till att tydliggöra det.

Dagens fråga

Tror du att Sverige vinner mot Tyskland?

Loading ... Loading ...
×