Magnus Gertten. Foto: Jörgen Johansson

Magnus Gertten blir hedersdoktor i Malmö

Dokumentärfilmaren Magnus Gertten blir hedersdoktor vid Malmö Högskolan.
– Det värmer i hjärtat att bli uppskattad av sin egen stad, säger han i ett pressmeddelande.

Det är på fakulteten för lärande och samhälle på Malmö högskola som Magnus Gertten blir hedersdoktor.
I motiveringen till utnämnandet står bland annat att Magnus Gertten ”ställt viktiga frågor om människornas Malmö och staden, som mötesplats och migrationsstad….”

Magnus Gertten började sin karriär som journalist på bland annat Sveriges Radio och Sveriges Television men har de senaste tjugo åren arbetat som dokumentärfilmare. Hans första film var Blådårar 1998 som sedan följdes av Blådårar 2 2002, som handlar om MFF:s supportrar. Andra filmer av Magnus Gertten är bland annat Gå loss (2004), Mitt hjärtas Malmö – volym 3 (2006), Hoppets hamn (2011), Tusen bitar (2014), Every face has a name (2015) och Den unge Zlatan (2015). Både Gå loss och Every face has a namn nominerades till Guldbaggar.

– Det är riktigt kul att få ett sådant hedersomnämnande, säger Magnus Gertten om hedersdoktorstiteln i ett pressmeddelande. Det värmer extra om hjärtat att bli uppmärksammad i sin egen stad, trots att jag vunnit många priser i världen. Det jag sysslar med är berättelser om Malmö och världen.
– Att vara dokumentärfilmare är både ett privilegium och ansvar, fortsätter han. Att få någon att berätta sitt livs historia innebär också förtroendet att göra det bra. Just nu funderar jag på en kommande film kring en politisk flykting i Sverige.

×