Ulf Engfalk debuterade med boken ”Tidningspojken och den lättsinniga Anna”. Nu är han tillbaka med sin tredje bok ”Pojken med den gula kalufsen”. arkivbild

Tredje arbetarboken av Ulf

Eslöv Författaren Ulf Engfalk har skrivit en ny bok som heter ”Pojken med den gula kalufsen”. Det är arbetarlitteratur som skildrar dåtidens djupgående klassklyftor. Och arbetarklassens vemödor under åren 1912-1941 i trakterna kring Teckomatorp och Marieholm. Men det är också en bok om vänskap, familjeband och kampen för en bättre tillvaro.

”Pojken med den gula kalufsen” handlar om verklighetens människor i Skåne under tidigt 1900-tal, berättar Ulf Engfalk.
För honom är det viktigt att skriva ner hur människor hade det förr. Som hur bokens huvudperson, sjömannen Bernard, hade det till exempel.
– Miljön som sjömännen mötte ombord på fartygen. Då när det inte fanns någon ström på båtarna. Det var ju helt mörklagda fartyg när han kom ombord. I maskinrummen fanns inga fläktar. Och värmen där nere var fruktansvärd, säger Ulf Engfalk.

Från början var boken tänkt som en hyllning till Ulf Engfalks egen farbror som 1916, 14 år gammal, gav sig ut på sjön. Men Ulf Engfalk insåg att han inte kände sin farbror tillräckligt väl. Farbrorn var fåordig och dog när Ulf Engfalk var 16 år, så boken blev framförallt en skildring av miljön ombord på båtarna.

Författaren och Marieholmsbon Ulf Engfalk är född 1948 och har själv arbetat som smed och hovslagare. Han började skriva 2009, vilket resulterade i boken ”Tidningspojken och den lättsinniga Anna” 2012 och senare i boken ”Slokhatten”.
Varför började du skriva?
– Vi hade en syskonträff och som många andra människor konstaterade vi hur lite det var som vi hade frågat våra föräldrar, morföräldrar och farföräldrar innan de gick bort. Det var så många obesvarade frågor, säger Ulf Engfalk.

Ulf Engfalk och hans bror beslöt sig för att skriva ner lite om släkten, det de kände till, så de kunde ge det vidare till sina barn och barnbarn.
– Jag har alltid tyckt om historier och berättelser från förr. Och jag tycker om att ta reda på hur folk blev behandlade av samhället. Av präster, skollärare och många som bar sig illa åt mot den lägre klassen. Jag vill gärna skildra det. Innan det glöms bort, säger Ulf Engfalk.
Bokreleasen kommer att äga rum i Teckomatorps folkets hus tisdagen den 15 augusti klockan 18.30.

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×