Bokarna Yessica Andersson, Rodrigo Lopez, Helena Cedrins och Jacob Svensson är hjärnorna bakom årets festivalprogram. Foto: Oscar Schau
Holländaren Gilles Vanhamme visar upp rekordhinderbanan ”The Beast” på Stortorget.

Stort fokus på miljö och lokal matkultur

Malmö Musik, poesi, kyrkyoga och finskt disco. Malmöfestivalens program fokuserar på det lokala och ska erbjuda det bästa av stadens kultur- och matliv.

Idag drar Malmöfestivalen igång igen med den sedvanliga kräftskivan som ett naturligt startskott på de anrika festligheterna.
I hamn seglar ett program som de ansvariga på Malmö stad har slipat på sedan i fjol, med flera nya inslag och nyanser.

Fokus ligger i år till stor del på det lokala kultur- och matlivet, som festivalen till viss del ska spegla.
Rodrigo Lopez på Malmö stad har varit festivalens matansvarig.
– Vi prioriterar det lokala. Malmöfestivalen har tidigare haft många kringresande deltagare, utan en befintlig restaurang. Det är okej, men nu vill vi jobba mer med lokala aktörer.
– Malmöfestivalen ska vara en festival för och av Malmö, det blir inte lika intressant om man kommer hit och får smala norrländsk renskav. Det kan vara gott men representerar inte Malmö, säger Rodrigo Lopez.
Räknar man alla är det omkring 70 matställen med flera nya deltagare. Kraven på aktörerna är många.
– Alla rengöringsprodukter måste vara miljömärkta. Tvål, kaffe, te och mjölk måste vara ekologisk samt all kyckling och ägg. Papperstallrikar och muggar måste dessutom vara komposterbara. Vi är en stor festival och blir ett bra skyltfönster för miljöfrågor.
Men festivalen handlar om mer än mat. Kulturbokaren Helena Cedrins har satt upp ett färgstarkt schema för veckan.
– Jag har tänkt mycket Malmö. Vad har staden för bild nationellt och hur ser kulturen ut? Malmö som kulturstad är så otroligt spännande, progressiv och tänjande – det bubblar, säger Helena Cedrins.

Förutom en stor mängd konstevenemang, varav flera internationella, kommer S:t Petri kyrka att fyllas av aktiviteter.
– Två konstnärer ska ljussätta hela kyrkan med äldre projektorer. Varje kväll kommer det att ske en akt. Yoga, livemusik, orgelimprovisation till stumfilm, körsång, och prisbelönt poesi. Eller bara lägga sig ner i en kyrkobänk och ta det lugnt.

För stadens unga kommer Raul Wallbergs park att göras om till ett stort område med temat Karibien.
De ansvariga har tidigare sett ett problem i att parken inte uppfattats som en helhet, något som det nu ska bli ändring på. Parken är menad som en festival i festivalen, ett avgränsat och sammanhängande rum för unga.
På området kommer det bland annat att finnas en go-cart, disco, poesikvällar och en hiphopturnering.
På fredagen inleds allt med en karneval som går från Gustav Adolfs torg till parken.
– Det karibiska skapar en avslappnad känsla, och vi vill att de unga känner att detta är deras egen plats. Det blir starka färger och belysning för att skapa en känsla av att man kommer in i något helt annat, säger Yessica Andersson, ungdomskulturbokare på Malmöfestivalen.

Dagens fråga

Har du varit ute och seglat någon gång?

Loading ... Loading ...
×