Thomas Klementsson från Stockholm fick inte lämna blod i Ystad när det rådde akut blodbrist.foto: privat

Nekades lämna blod

Ystad/simrishamn Blodgivaren Thomas Klementsson från Åkersberga befann sig i sitt sommarhus i Simrishamn när nyheten om blodbrist i Skåne nådde honom.
Han begav sig till Ystad blodcentral för att lämna blod, men blev nekad på plats.
– Det är akut brist på blod inom landsgränsen men landstingen kan inte samordna. Hur skulle det då gå i ett krisläge, säger han.

I nästan 40 år har Thomas Klementsson varit blodgivare hemma i Stockholms län där han regelbundet besöker blodcentralen.
Sedan 20 år tillbaka har han sommarstuga i Östra Herrestad, och det var i förra veckan som Region Skåne gick ut med en vädjan till allmänheten eftersom det då rådde akut blodbrist.

För Thomas Klementsson var det en självklarhet att ge sig iväg mot Ystad blodcentral, inte minst då just hans blodtyp efterfrågades.
– Jag är van blodgivare så jag gick direkt dit för att lämna blod. Men jag hann inte längre än till receptionen innan jag fick ett nej.
Anledningen till att Thomas Klementsson inte fick lämna blod berodde på att Skånes landsting inte använder sig av samma system som Stockholm.

Detta innebar att blodcentralen i Ystad inte kunde komma åt hans uppgifter och kunde på så vis inte godkänna en bloddonation.
Tomas Klementsson föreslog att de skulle kontakta hans blodcentral i Stockholm, men det ville de inte göra, utan hänvisade honom istället till Lund för att ta nya tester för att bli en godkänd blodgivare även här.
– Jag blev väldigt besviken. Det här är mitt sätt att hjälpa. Det är akut brist på blod inom landsgränsen men landstingen kan inte samordna. Hur skulle det då gå i ett krisläge, säger han.

På Region Skåne är man medveten om problemet. På blodcentralerna i Skåne använder man sig av ett äldre system som inte är lika flexibelt som många andra landstings berättar Ann Jönsson som är tillförordnad chef för samtliga blodcentralen i Region Skåne.
– Vi bleklagar så klart att det är så här, men vill också gärna berätta att vi arbetar på att byta ut systemet och gör vad vi kan för att hitta lösningar och se över vilka möjligheter som finns, säger hon.
Att personalen på Ystad blodcentral inte ville kontakta Stockholm för att få Thomas Klementssons uppgifter berättar hon beror på regelverket – att alla rutiner måste vara förankrade i verksamheten, och att det vid akut blodbrist inte finns några möjligheter att improvisera.
– Vi måste se personernas uppgifter och kan inte bara kontakta för bekräftelse. det är väldigt strikta regler kring blodgivning, säger Ann Jönsson.

Kunde Stockholm inte mejla eller faxa över personens dokument?
– De rutinerna har vi inte. Vi har aldrig varit i en position där det varit så akut att vi behövt se över just den här typen av händelse.

Dagens fråga

Tror du att Sverige vinner mot Tyskland?

Loading ... Loading ...
×