Det som blivit en utställningslokal i parets bostad har tidgare bland annat varit samlingssal för Pingstkyrkan. Nu fortsätter Åsa Järeslätt och maken Christer Järeslätt satsningen med det nya fotogalleriet i Killhult. FOTO:Toomas Laagus
I den nya utställningen har Åsa Järeslätt valt att ställa ut bilder tagna av Kim Hedström Wellgren.
Vimpeln sätts på plats inför helgens vernissage.

Gör om delar av sitt hem till ett fotogalleri

KILLHULT Nu fortsätter paret Järeslätt satsningen i sin nya hemby och till helgen öppnar en ny utsällning i deras nystartade fotogalleri i Killhult.

Familjen hade knappt börjat göra sig hemmastadda i sitt nya hus i Killhult innan hustrun Åsa Järeslätt satte igång att förverkliga möjligheterna hon såg i huset.
Den jättelika salen i huset, med en takhöjd på över 3,5 meter, har genom historien fungerat som en samlingslokal för både en Godtemplarloge och för Pingstkyrkan.
– Det här är ett hus med mycket charm. Salen är helt fantastisk och här finns ett speciellt lugn, säger Åsa Järeslätt.

Flyttlasset till det blåmålade huset, snett mittemot kyrkan i byn, gick i julas. Redan till påsken var det premiär för fotogalleriet Blå Huset som Åsa Järeslätt då drog igång. En del av den stora salen fungerar som parets arbetslokal men lämnar gott om plats över åt galleriverksamheten.
Maken Christer Järeslätt är själv yrkesverksam fotograf och det blev ett självklart första steg att starten under Konstrundan i påskas skulle vare en utställning med hans bilder.

Nu fortsätter paret satsningen och nu på lördag, den 12 augusti, är det vernissage för den första fotografen som bjudits in utifrån.
Då är det Kim Hedström Wellgren som ställer ut sina fotografier. Utställningen har döpts till ”Ljus och skuggor – Speglingar och reflexer”.

Kim Hedström Wellgren är gift med den välkände Malmöfotografen Åke Hedström. Bilderna hon ställer ut började hon skapa efter att ha tagit över makens gamla kamera.
– Jag fascinerades av hur ljusfläckar och skuggor vandrade över tak, golv och väggar i vårt hem och började fotografera detta, berättar Kim Hedström Wellgren i en utställningstext.
Åsa Järeslätt menar att bilderna fångar det som är grundbulten i all fotografi.
– För mig är det klockrent som fotografi. Det förenar ljuset och tålamodet. Det är det allt handlar om.
Utställningen består av ramade bilder på väggarna och även av ett bildspel.
– När bilderna följer efter varandra på det sättet blir det nästan ännu bättre, menar maken Christer Järeslätt.

Satsningen med fotogalleriet i parets hem sker i liten skala. Till vardags arbetar Åsa Järeslätt som lärare på Frostaskolan inne i Hörby.
– Jag vill att galleriet ska bli ännu en mötesplats i byn som kan inspirera. På sikt hoppas jag att galleriet kan bli ett utflyktsmål. Det gäller även hela byn.
Under vernissagedagen på lördag håller galleriet öppet mellan klockan 12 och 15 och samma tider gäller under söndagens öppethållande.
Utställningen fortsätter sedan att visas under samma tider de resterande helgerna i augusti. Man håller även öppet när lanthandeln i byn håller en av sina välbesökta grillkvällar i byn, den 30 augusti.
Grillkvällarna brukar locka många hemvändare till byn. Det är inte ovanligt att många då tar en sväng förbi parets blåa hus.
– Det är många som har minnen av huset och historier att berätta om huset, säger Åsa Järeslätt.

Hon upplever att det finns ett väldigt engagemang bland byborna där de olika satsningar som görs bidrar till att det skapas en energi i byn. Det bidrar även till att ge satsningen på ett fotogalleri en skjuts framåt, menar hon.
– Man hjälps åt och alla i byn är väldigt välvilliga och omhändertagande.

Dagens fråga

Tror du att Sverige vinner mot Tyskland?

Loading ... Loading ...
×