Fängelse för butiksrånare

Skurup De två män som misstänkts för rånet mot Maya livs i april döms nu vid Ystad tingsrätt. Männen, som är 19 och 27 år gamla, får ett respektive två års fängelse.

Båda männen tvingas även betala ett skadestånd till butiksbiträdet på nästan 49 000 kronor.
Det var i april som rånet skedde mot Maya livs i centrala Skurup. I förhör berättar den 54-årige butiksägaren att han var ensam i butiken kvällen när rånet ägde rum. Han hade gått in på kontoret för att betala fakturor när han på övervakningskameran plötsligt såg en maskerad person gå in i butiken, följd av fyra andra maskerade personer.

Den första personen rusade in på kontoret, slog till honom och tryckte med ett strypgrepp ner honom på stolen. Gärningsmannen tryckte även hans huvud mot fönsterbläcket och frågade vart alla pengarna fanns.
Även de andra männen var där. En blockerade ingången till kontoret, en annan höll i en pistol och en tredje höll ett tillhygge som liknade en träpåk eller ett järnrör.
Butiksägaren säger att han kände sig paralyserad av situationen och att han tänkte på sin familj. En av gärningsmännen lämnade rummet för att gå ut i butiken och butiksägaren hörde honom säga ”om han rör sig, skjut honom”.

De andra gärningsmännen tömde kassan, som innehöll drygt 1 600 kronor i kontanter, och fyllde kassar med cigaretter och snus till ett värde av cirka 30 000 kronor.
Innan rånarna lämnade butiken tog en av männen butiksägarens mobil för att han inte skulle kunna ringa polisen. När de flydde från platsen riktade en av männen även en pistol mot ett vittne och hotade att skjuta honom om han ingrep.
Butiksägaren lyckades dock efter en stund hitta en gammal telefon som han kunde larma polisen med.
Med hjälp av funktionen ”hitta min Iphone” kunde polisen senare samma kväll lokalisera telefonen till en plats längs Svaneholmsvägen, där de fann flyktbilen – och de två dömda männen.
Vid flyktbilen fanns även kontanter, en kniv, plastsäckar och en sjal.

Både 19-åringen och 27-åringen har hela tiden nekat till brott och hävdat att de inte har haft något med det brutala butiksrånet att göra. De uppger i förhör olika anledningar till varför de befann sig på platsen där de greps. De hävdar att de inte färdats dit i bilen som de greps vid.

Två vittnen hade dock sett 27-åringen i Skurup när han tejpade för registreringsskyltarna på flyktbilen. Senare såg de också bilen stå utanför närbutiken och maskerade män som kom ut därifrån med plastsäckar.

Mannens DNA fanns på en sjal i bilen och hans fingeravtryck hittades på en av energidryckerna samt på en plastsäck i bagageluckan. Även 19-åringens dna fanns på sjalen, hans fingeravtryck fanns i bilen och han bar butiksägarens telefon när han greps.

Männen satt tills för två veckor sedan häktade i väntan på domen. Åklagaren tyckte dock inte att de skulle släppas fria, eftersom det fanns risk att de lämnade landet. Men enligt domaren fanns det inte längre skäl att hålla dem kvar i häktet.
Förutom fängelsestraffet ska männen utvisas ur landet.

Butiksägaren säger i förhör att han har mått psykiskt dåligt efter rånet och att han inte har kunnat arbeta i samma utsträckning som tidigare. Rånet har även medfört att han har fått förhöjt blodtryck och strypgreppet som en av männen höll om hans hals resulterade i smärta och rodnad som höll i sig i fyra-fem dagar.

Dagens fråga

Har du varit ute och seglat någon gång?

Loading ... Loading ...
×