Mikael Roos t v och sedan Lillen, Ebba och t h Mikael Roos.
Årets kräftskivamästare koras varje år med spel. Det är bara det att grabbarna har glömt fylla i vem som vann de senaste två åren.
Vätskan är det viktigaste tycker killarna. Maten kommer de andra med senare och i andra hand.
Johanna Möller, Anette Euernius och Patrik Sjögren kom vid åtta tiden och startade dagen med lätt champangefrukost.
När kräftpyntet gick sönder under förra festivalen på grund av regn så fick gänget köpa nytt. Lizette Andersson är nr 2 på plats för att byta av till nästa kommer.
Krondill i alla former passar på kräftbordet. Även om den är torkad och lite vissen så doftar den gott.
Många var smarta nog att ta med sig en stol. Det var kanske på sin plats med tanke på att det var sex timmar kvar till kräftskivan drar igång.

Drickan på plats inför Kräftkalset

MALmö Det ska börjas i tid. I alla fall om man vill ha den bästa platsen på Malmöfestivalens kräftkalas. Skånskan fick en pratstund med gänget som var nummer två på plats.

– Den första av oss kom klockan sju. Nu ska vi vara här till slutet, tills vi inte orkar mer. Vi offrar vår sist semesterdag för att ta ett kräftbord till våra kompisar, säger Mikael Roos.
Det är alltid lite oklart hur stor gänget blir till slut, men som mest har de behövt 1,5 bord för att alla vänner ska få plats. I år har de tagit två än så länge, men det kan också bli tre bord.
– Vissa tycker ibland att vädret är kallt eller vill inte komma för att det regnar, men vi står här i ur och skur. I sådant väder har vi både paraply och vinterkläder med oss, säger Mikael Roos.
Tidigt på morgonen är det boysen som hänger. Den kvinnliga fägringen kommer senare för flickvänner och fruar behöver enligt boysen lite mer tid på sig.
– De vill ju lägga lite mer tid inför kvällen, medan vi kör på det vi har på oss. I bland kan det till och med bli så att vi vaknar upp med det som vi har på oss, säger Mikael Roos.
Frukost blir en mjukstart med en öl och sedan gäller det att fylla på lite lagom under dagen enligt kräftexpterna;
– Det gäller att hålla dryckintaget jämnt under dagen fram till kvällen för annars mår man dåligt, säger Fredrik Hartsmar.
– Vi har prioriterat att ha med oss vätska för det är ju det viktiga, även om det i vårt fall är lite starkare grejer. Snapsen tar vi dock inte fram förrän senare. Vi brukar gå in och handla mat i närheten vid 12 eller kl 13, säger Mikael Roos.
Trots att gänget har varit på festivalens kräftskiva i många år så kan de fortfarande i texterna till snapsvisorna som Grus i Dojan spelar.
– Det finns jut text på skärmarna så man klarar sig bra i alla fall, säger Mikael Roos.
– Det bästa med kräftskivan är helt klart själva stämningen. Den är både magisk och rolig på samma gång. Det är först när det närmar sig slutet som folk kan bli lite buffliga. Någon spiller på någon annan och några råkar knuffa till någon för att de vinglar. Det är tur att de tog bort borden som man kunde stå på för det blev lite farligt när alla var berusade. Jag skulle ändå säga att alkoholintaget är relativt lugnt. Det är ingen som däckar i gångarna, om man säger så, säger Fredrik Hartsmar.
– Om man en gång har kommit hit så kommer man tillbaka, säger Mikael Roos.

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×