Svensk kustbevakning bidrar i sökandet efter den danska ubåten. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090
Peter Madsens hemmabyggda ubåt. Foto: Skånska Dagbladet / Arkiv

Dansk ubåt återfunnen efter stort sökpådrag

Öresund En dansk uppfinnare och en skånsk journalist försvann under torsdagen med en ubåt i Öresund. Den återfanns på fredagen i Kögebukten. Den skånska journalisten är dock anmäld försvunnen.
Ubåtsägaren är nu misstänkt för dråp, det skriver danska polisen i ett pressmeddelande.

Den danska uppfinnaren Peter Madsen försvann spårlöst i torsdags tillsammans med en journalist i en ubåt i Öresund.
Journalisten ombord är en 30-årig skånsk kvinna som skulle göra reportage om Peter Madsen.

Kvinnans partner larmade danska försvaret 02.30 natten till fredag, och både helikoptrar och fartyg deltar i sökandet efter ubåten, enligt DR.
– Den sågs av ett kryssningsskepp i hamnen under torsdagskvällen. Senare har den möjligtvis setts längre ut i Öresund, säger Christer Haven, presstalesperson vid det danska försvaret, till tidningen Ekstra Bladet.

Svenska kustbevakningen meddelade att de skulle bistå Danmark i sökandet efter ubåten. Framförallt rörde det sig om insatser med flygplan med avancerade spaningssystem.
– Vi har nåtts av en dansk begäran om att bidra med flygplan och det kommer vi att göra sent under förmiddagen eller vid lunchtid, säger Mattias Lindholm, presstalesperson för svenska kustbevakningen.
– Vi kommer följa de instruktioner vi får från danska sjöräddningen. Det kan till exempel vara att de ger oss ett visst område, en viss del av havet att söka av. Men vi får se vad som händer, det är deras ansvarsområde.

Runt 10.40 på fredagsförmiddagen meddelade danska Försvaret via Twitter att ubåten var återfunnen.
– Vi kan bekräfta att ubåten är hittad, vi har sett den seglande vid Kögebukten. Vi vet just nu inte vad det är som har hänt. men vi har varit i kontakt med Peter Madsen som säger att det har varit tekniska problem av ett eller annat slag. Men nu är det viktigaste att han mår bra, och att han kommer tillbaka välbehållen, säger Anders Damgaard, presstalesperson vid Værnsfælles Forsvarskommando, till Ekstra Bladet.

En stund senare kunde Peter Madsen räddas från ubåten, vilken sjönk strax därpå.

Den skånska kvinnan är dock fortfarande försvunnen.
– Hon anmäldes försvunnen nu under förmiddagen. En amälan är upprättad och vi kommer ha kvar anmälan tills hon är återfunnen, säger Anna Göransson, informatör vid polisens ledningscentral Region Syd.

Försvann hon i samband med ubåtsincidenten?
– Omständigheterna är väldigt oklara, men hon har varit ombord på ubåten idag, ja.

Enligt danska Försvarets Operationscenter har Peter Madsen sagt att han släppte av den skånska journalisten på Refshaleöen redan på torsdagskvällen, rapporterar Ekstra Bladet.
Ingen verkar dock ha sett henne sedan dess.
Dansk polis har hand om ärendet med den försvunna skånskan eftersom hon uppges ha försvunnit i Danmark, enligt Anna Göransson.

Uppfinnaren Peter Madsen har själv tillverkat ubåten som under torsdagen försvann. Den sjösattes första gången 2008 och har sedan dess använts för att transportera en avfyrningsramp till ön Bornholm.
Madsen är förutom uppfinnare även rakettillverkare, och en av hans raketer är planerade att avfyras i augusti.

 

 

 

 

 

 

Nyhetsbrev

×