Det var lägenheten ovanför Sven Larsson som totalförstördes vid branden. Övriga lägenheter vattenskadades. Foto: Joacim Österstam
Ett drygt halvår efter branden ser det ut så här i det eldhärjade huset. De fysiska spåren från branden är som bortblåsta efter en omfattande renovering. Foto: Joacim Österstam
Ordförande Göran Dahlqvist kan snart lägga ett par tuffa månader bakom sig. – I slutet på augusti är tanken att alla bostadsrättsinnehavare ska ha flyttat tillbaka, säger han.Foto: Joacim Österstam

Dags för återflytt efter evakuering från brand

De boende på Rönnebergavägen 9 har fått börja flytta hem igen. Efter nio månaders evakuering, sanering och renovering efter en brand i vintras.
– Det känns skönt att flytta hem igen, säger Sven Larsson från sin balkong på andra våningen.

Bostadsrättshuset på Rönnebergavägen 9 är nyrenoverat, nymålat och gnistrande rent och fint.
Men fortfarande liknar gården mest en byggarbetsplats med hantverkare som springer in och ut ur fastigheten.

Renoveringsarbetet har pågått sedan april månad och i förra veckan hade man slutbesiktning. Och det man gör nu är att fixa till de anmärkningar som framkom.
– Inga stora grejer, men lite smått som vi går och plottrar med nu. Så det sista blir klart så att alla kan komma tillbaka och flytta in, säger Göran Dahlqvist som är ordförande i bostadsrättsföreningen Trollenäs.
Han berättar om branden som totalförstörde fastigheten i början av januari 2017.
– Det var en rätt sorglig historia. Det råkade ta eld i en lägenhet i mittentrappan på tredje våningen. Hela taket och vinden brann bort. Det blev vattenskador och lite andra skador också. Bland annat på fasader och balkonger. Det rann ner tjära och asfalt från taket som brände fast på aluminiumet. Det gick inte att sanera, säger Göran Dahlqvist.
Var det en olycka?
– Ja, det var det delvis. Det är en som har erkänt att han orsakade branden med en cigarett. Han hade somnat i soffan med en cigarett i handen, säger Göran Dahlqvist.
Den lägenheten totalförstördes och de andra lägenheterna, totalt arton stycken, fick rök- och vattenskador.

Under evakueringen har de boende fått bo på alternativa ställen. Ett par har till exempel bott i en husvagn i Sibbarp.
Sven Larsson valde att bo hos sin mamma snett tvärs över gården.
– Det känns rätt skönt att flytta hem igen till sitt eget, säger Sven Larsson.
I den nyrenoverade lägenheten står flyttkartonger överallt med hans tillhörigheter som varit på sanering. Och på balkongen står fyrtio ihopvikta kartonger som redan packats upp.
Vad har varit jobbigast?
– Att man inte har fått så mycket information från HSB:s huvudkontor i Lund.
Ordförande Göran Dahlkvist är inne på samma spår.
Vad har varit den största utmaningen i det här arbetet?
– Informationen och kontakten med de boende. Att förklara vad som händer. Att svara på frågor. Det har varit mycket möten, diskussioner och telefonsamtal, säger Göran Dahlqvist.
När räknar ni med att alla har fått flytta tillbaka?
– I slutet av augusti, säger Göran Dahlqvist.
Många av de boende hade sina balkonger inglasade.
– De som hade det får givetvis det tillbaka, säger Göran Dahlqvist.

Mannen som orsakade branden och som klarade sig med lättare rökskador har meddelat att han inte tänker flytta tillbaka till Rönnebergavägen 9, enligt Göran Dahlqvist.
Joacim Österstam

Dagens fråga

Tror du att Sverige vinner mot Tyskland?

Loading ... Loading ...
×