Phronesis. Foto: Peter van Breukelen
Afenginn.Foto: Crawfurd
Foto: Iza Boëthius
Pressbild

Artisterna som gästar Victoriateatern i höst

Blues, jazz och världsmusik, stand up och teater, Patrik Isaksson och Tingsek samt tre dansanta kvällar till ösig musik. Victoriateaterns höstprogram drar snart igång.

– Det man kan säga är att vi har ett väldigt blandat program. Jag tror att många kan hitta någon programpunkt som man är intresserad av, oavsett musikstil och ålder, berättar Felicia Korman, kommunikationsansvarig på Victoriateatern.
Hela 49 akter, både nya och gamla, gästar teatern mellan 1 september och 17 december.
– Vi har bokat in nya akter som vi tidigare inte haft, dels för att locka ny publik men också för att den återkommande publiken ska få något nytt, säger Felicia Korman.
Som vanligt blir det mycket blues och jazz, men också en hel del världsmusik.
– Vi har Trio Sevdalini tillsammans med gitarrvirtuosen Bosko Jovic som framför folkmusik från Bosnien, Tsuumi Sound System som spelar finsk folkmusik. Afenginn är också en väldigt cool folkmusikakt, det är traditionell folkmusik med moderna inslag, en spännande fusion av balkan, nordisk folk och klassisk musik. En helt galen mix.
Victoriateaterns trogna bluespublik kommer också att få sitt, försäkrar Felicia Korman. Bland bluesakterna nämner hon bland annat Among Lynx, ett band som består av endast kvinnor och som inleder säsongen med en releasekonsert den 1 september.
– Sen har vi även de mer traditionella bluesakterna, som Blues Caravan – en återkommande turné som skivbolaget Ruf Records gör varje år med nya artister, och gästar Victoria för första gången. Den 23 oktober kommer en kille som kallar sig Blind Boy Paxton från USA, han spelar 20- och 30-tals blues, han har tidstypiska kläder på sig så när han framträder känns det nästan som att man tittar på en film.
En annan akt som Felicia Korman ser fram emot är Phronesis den 6 september.
– En otroligt bra jazztrio som man inte ska bli rädd för, man ska inte tro att det är svår jazz, utan det är väldigt inbjudande och de är så otroligt tajta. De har kallats den mest spännande jazztrion sedan Esbjörn Svensson Trio – och det är inget dåligt omdöme direkt.
Världspianisten Per Tengstrand står för höstens enda klassiska akt.
– Han kommer två kvällar med något han kallar Konversationer vid klaviaturen och då kommer han att spela och prata med publiken om först Chopin och sedan om Beethoven. Han har spelat på stora scener över hela världen, det blir ett väldigt annorlunda format på sådan här liten och intim scen.
Det blir även teater och stand up i höst.
Pjäsen Han ska bli min, skulle spelas av Sanna Ekman och Johannes Brost, men på grund av sjukdom ersätter Rafael Edholm Johannes Brost.
– Det blir en rolig pjäs, något av en gisslankomedi.
Johan Seige och Jesper Odelberg besöker teatern den 4 oktober med föreställningen Ni skojar va?.
– De gruvar sig för regeringens plan på nedskärningar i stödet till personer med funktionsnedsättning. Det kommer bli väldigt underhållande, mycket svart och brutal humor.
Efter föreställningen kommer de samla in namnunderskrifter som ska överlämnas till ansvariga politiker.
Det nya konceptet ”Victoria dansar!” som man började med i våras återkommer i höst.
– Normalt sett har vi ju picknickborden framme, men inför det här väldigt dansanta plockar vi bort borden. I våras hade vi bland annat Daniel Lemma här, och det var riktigt kul att se lokalen förändras på det sättet.
Tre kvällar i höst röjer man undan picknickborden med sjumanna brassbandet Hypnotic Brass Ensemble, M-Rock the band, och sist ut för säsongen bjuder Räfven upp till dans den 14 december.
– Deras musik är lite world music, klezmer och gypsypunk. De består av åtta personer och började som en gatuorkester som spelade runt på gatorna i Europa. Nu har de jobbat sig in på scenen och det går inte att stå still till deras musik, säger Felicia Korman.

×