Foto: Johan Nilsson / TT

Polisen: ”Det här måste få ett stopp!”

Lund/Malmö Polisen i Lund och Malmö samarbetar för att få tag på de gärningsmän åker runt i bil och lockar till sig fotgängare för att sedan ta tag i dem, gasa och släpa dem efter bilen.
- Det här är livsfarligt och måste få ett stopp!

Under onsdagen anmäldes det tredje fallet inom loppet av ett dygn där en fotgängare eller cyklist släpats bakom en bil efter att ha stannat till för att hjälpa föraren att hitta vägen.

Det första fallet inträffade på Sölvegatan runt sex på kvällen i tisdags. En cyklist i 30-årsåldern stannades av en bilförare som sa att han ville ha hjälp att hitta vägen, men som istället greppade tag i 30-åringen, körde, och släpade honom bredvid sin bil i cirka 20 meter.

Det andra inträffade strax innan på samma gata bara några timmar därpå.
En personbil stannade in på vägen bredvid en man i 30-årsåldern som var ute och gick. En passagerare vevade ner sidorutan och bad, precis som i det första fallet, om hjälp med att hitta vägen.
Efter att ha fått en vägbeskrivning sträckte passageraren fram sin hand, som för att tacka, varpå den andre tog ett kraftigt tag om fotgängarens hand samtidigt som bilen körde iväg. Mannen släpades bredvid bilen i cirka 100 meter innan han kom loss.

I båda fallen fick de släpade männen blåmärken och skrapsår.
Det tredje fallet inträffade i Malmö tidigt på onsdagsmorgonen. Då var det 28-årige Conny Andersen som blev släpad 100 meter efter en bil sedan han försökt hjälpa föraren och passageraren att hitta till Mobilia.  Han bröt en fot och skrapade upp halva kroppen vid händelsen.

Brotten rubriceras som grov misshandel och misshandel. Både Malmö- och Lundapolisen ser mycket allvarligt på händelserna och samarbetar för att hitta gärningsmännen.
– Det går inte att utesluta att det rör sig om samma gärningsman eller gärningsmän eftersom tillvägagångssätten varit snarlika. Man har sökt kontakt och haft ett kortare samtal och sen har någon släpats med efter bilen. Vi kommer givetvis samarbeta med polisen i Lund angående detta, säger Nils Norling, presstalesperson vid polisen i Malmö.

– Det är ett livsfarligt agerande, och dessutom helt meningslöst, säger Joakim Nyberg, presstalesperson vid polisen i Lund.

Uppgifterna om fordonen i Lund är vaga.
– Vi hoppas få in vittnesuppgifter för det här måste få ett stopp, säger Joakim Nyberg.

Polisen efterlyser nu folk som kan ha intressanta iakttagelser från brottsplatserna i samband med de aktuella tidpunkterna.
– Vi är väldigt intresserade av alla observationer som vittnen kan ha gjort i samband med det här, säger Nils Norling.

 

 

Läs mer:

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×