Rullstol. Foto: Gorm Kallestad / TT

Kvinna på boende dog efter fall från rullstol

Skurup En kvinna på äldreboendet Flintebro i Skurup föll från en rullstol och dog. Nu har Skurups kommun anmält händelsen enligt lex Sarah till IV0, Inspektionen för vård och omsorg.

Det var vid 22-tiden på kvällen i juli som kvinnan i rullstol lämnades utan tillsyn i dagrummet för att två andra vårdtagare behövde hjälp.
Enligt anmälan, som gjorts av kommunens myndighetsnämnd för individ och familjeomsorg, ska personal dock ha kastat ett öga på kvinnan några gånger. Men när kvinnan plötsligt reste sig från rullstolen och tappade balansen efter att tagit ett felsteg hann personalen, som ska ha varit en meter bort, inte fram. Kvinnan föll handlöst framlänges och slog i huvudet i golvet. Enligt anmälan fick kvinnan skador i ansiktet, näsa, mun och ena ögat.

Den ensamma vårdpersonalen tillkallade annan personal och sjuksköterska som hjälptes åt att ta hand om kvinnans sår. Hon fördes senare till sjukhus, där hon avled två dagar efter olyckan.
En utredning har nu startats och Stefan Jönsson, som gått in som verksamhetschef på Flintebro, kommenterar händelsen:
– Det är sorgligt att något sådant här ska behöva hända. Personal har bedömt att det har funnits en fallrisk men vänt sig om en stund och har då inte hunnit fram för att kunna fånga upp kvinnan.

Man har bedömt att det finns en fallrisk, men ändå har personal haft fokus på annat?
– Det här är gjort på ett ögonkast och det är svårt att förutse. Det vet jag själv av erfarenhet. Men att det sker är ytterst allvarligt.
Stefan Jönsson säger att alla avvikelser dokumenteras och utreds.
– Och när det är så här pass allvarligt, att någon avlider som följd av ett fall, kan det inte bli värre. Vi tar så klart det här på största allvar och väljer därför att göra en anmälan för att det här ska komma både politiken och IVO till kännedom.

I och med att det är semestertider har intervjuer med berörd personal på äldreboendet inte gjorts än.
– Just nu kan jag inte se att det finns så stora förändringar som vi kan göra. Men efter att ha pratat med personalen så kan det kanske komma fram något och då skapar vi så klart rutiner för det, säger Stefan Jönsson.

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×