Föreställningen Britney handlar om kvinnor och popindustrin, gestaltat genom fenomenet Britney Spears. Foto: Klara G
Stenkonstnären Nick Steur. Pressbild
Bombina Bombast håller i en VR-föreställning. Pressbild
Maria Sveland. Foto:

Kultur med Malmö som röd tråd

Malmöfestivalen VR-teater, konstverksperformance med balanserade stenar, kulturlunch och män som hänger i skägget. Årets kulturprogram på Malmöfestivalen bjuder på bekanta inslag så väl som en hel del nyheter.

Under Malmöfestivalens åtta dagar fylls stadens gator av musik, konst och kultur.
– Det som verkligen är nytt är att vi går lite utanför området och sätter ett konstverksperformance med en nederländsk konstnär, Nick Steur med sitt performance Freeze!, i Berghults trädgård nedanför Casinot, och det är ju lite av en hemlig plats. Det är ett helt fantastiskt performance, han är stenkonstnär och balanserar stora stenblock på varandra, utan lim och sådant, det är bara balans. Vi hoppas att folk hittar dit eftersom det är lite off från det vanliga stråket, säger Helena Cedrins, kulturbokare på Malmöfestivalen.
Freeze! visas två gånger, på onsdag och torsdag klockan 17.

– En annan nyhet är att vi i år utökar programmet i S:t Petrikyrkan ganska rejält och har något där varje dag. Där vill jag slå ett slag för Bombina Bombasts virtual reality-föreställning. 25 personer i publiken får ta på sig VR-utrustning och sen kommer resten av publiken även kunna titta på dem. Det blir verkligen en meta meta-föreställning. Och att det är i kyrkrummet, det kommer bli en väldigt annorlunda upplevelse.

Nytt för i år är också att man varje kväll i S:t Petri kyrka tänder en ljussättning i kyrkovalvet, gjord av två ljuskonstnärer, och håller en så kallad Inre akt.
– Vi har ju festivalen med all sin galenskap och allt man vill se, då kan man komma hit och andas ut ett tag och lägga sig i kyrkbänkarna, titta upp i taket och tänka över vad man sett.
Den Inre akten ackompanjeras av olika arrangemang, så som orgelimprovisation och poesiuppläsning.

– Samarbetet vi har med Hipp fortsätter, och där har vi mycket på programmet måndag till fredag. Där vill jag slå ett slag för Britney och 200 ord för snö som är scenkonst när den är som bäst.
På Hipp kommer även Relationsinstitutet att samtala med författaren Maria Sveland, aktuell med boken Bitterfittan 2.
Mellan Lilla Torg och Gatuscenen kommer teater InSite hålla en Bouffonteater.
– Det är en väldigt lokal och rolig akt. Det är en vandrande akt för vuxna, som heter Ankomst galax 4.2. Den har faktiskt premiär på Malmöfestivalen, så det är lite kul.

För första gången arrangeras även en internationell vouge ball, The Future is Female, inne på Palladium.
– Det kommer nog bli helt fantastiskt. En helt galen upplevelse både för de redan invigda och för de som är nyfikna.
Gatuscenen utökas med nycirkus och akrobatik.
– Där kommer vara eld- och svärdslukerskor och män som hänger i håret. Man kan även få höra finsk jojk blandat med flamenco och se massa dans.

Den som hungrar över kultur vid lunchtid kommer få ta del av olika musik- och dansakter vid Gustavscenen.
– För dem som har avslutat sin semester och jobbar har vi sett till att man har underhållning till sin lunchpaus, säger Helena Cedrins.

Som vanligt gästas Blå Båten av comedy-akter och på Spegeln visas film.
Genom hela kulturprogrammet har man tagit fasta på Malmö som kulturstad.
– Tanken är att Malmö är som en röd tråd genom hela programmet. Malmö är en fantastisk kulturstad, extremt progressig och totalt bubblande, så det har varit fantastiskt roligt att jobba med det här eftersom det finns så mycket att ta av. Vi har ett brett kulturutbud där det finns något för alla, det finns mycket att överraskas av och ta in, många insikter och perspektiv.

×