Socialdemokraterna vill att församlingen flaggar med bland annat Prideflaggan.
Foto: Lise Åserud / TT

”Inbjuder till ett flaggkrig”

HÖRBY Prideflaggorna som hissades vid kommunhuset stals och samtidigt sattes klisterlappar upp med en nazistisk organisation som avsändare.
Kommunalrådet Susanne Meijer (S) uppger att nya Prideflaggor nu köpts in och att flaggningen förlängs på grund av händelsen.
– Det är ett otaktiskt drag av Susanne Meijer att flagga extradagar. Det är som att inbjuda till ett flaggkrig, anser SD:s gruppledare Stefan Borg.

Prideflaggorna hissades utanför kommunhuset under fredagen för att hylla Pridefestivalen som startade i Malmö.
Men det skulle inte dröja länge innan flaggorna stals.
– Under helgen har man upprättat en anmälan om en stöld av två flaggor, säger Pierre Johnsson som är förundersökningsledare i det lokalpolisområde där Hörby ingår.

Stölden har polisanmälts av Hörby kommun. Samtidigt som flaggstölden ägde rum ska någon ha klistrat upp en dekal på en lyktstolpe intill. På klisterlappen fanns en överkryssad regnbågsflagga med budskapet ”Krossa homolobbyn”.
Under budskapet fanns en hänvisning till Nordfront, som är en medieplattform och hemsida för den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen.
Nya regnbågsflaggor har redan köpts in för att ersätta de stulna. Kommunalrådet Susanne Meijer (S) uppger att man med anledning av händelsen kommer att flagga extra för de dagar som gick förlorade när flaggorna var stulna.

”Den styrande majoriteten men även Moderaterna i Hörby står bakom beslutet i kommunstyrelsens arbetsutskott att flagga Pride för första gången i Hörbys historia. Hörby är en modern ort som välkomnar alla oavsett hur vi väljer att leva”, skriver Susanne Meijer i ett mejl till Skånskan.
SD:s gruppledare i Hörby, Stefan Borg, har tidigare gett uttryck för sina invändningar mot Prideflaggningen.
”En kommun ska inte ägna sig åt att flagga för privata saker som sexualitet”, sa Stefan Borg inför att flaggorna skulle hissas.

Han deltog inte heller i beslutet om flaggningen när ärendet var upp i kommunstyrelsens arbetsutskott.
Att Susanne Meijer nu klargjort att flaggningen förlängs efter stölden är något som Stefan Borg också ifrågasätter.
– Det är som att inbjuda till en kamp om flaggorna. Det verkar inte vara det klokaste man kan göra. Det är otaktiskt drag av Susanne Meijer att flagga extradagar. Det är som att inbjuda till ett flaggkrig, säger Stefan Borg.

Enligt Pierre Johnsson på polisen har ärendet med stölden av flaggorna redan lagts ned.
– Det finns inget för polisen att jobba med. Det finns inga uppslag, det finns inga vittnen, det finns ingenting.
Klisterlappen som hade en nazistisk avsändare har, efter vad Pierre Johnsson kan se, inte polisanmälts.
– Det är oklart för mig om det finns en anmälan på det och om de sakerna finns kvar. Polisen får åka dit och titta om det finns någonting.

 

Läs mer:

Dagens fråga

Känner du dig säker utomhus på kvällen?

Loading ... Loading ...
×