Även om stigarna i Skrylle får fullt godkänt så är det uppförsbackar i bland. Då får My Lindell hjälpa Cecilia Henrikson att knuffa på rullstolen, där Anki sitter. Sonja stretar på strax efter dem.Foto: Mattias Grenholm
Hittar man hallon får man passa på att äta, tycker My Lindell.
Femkilometersslingan avklarad – high five på det!

Garvaren testar friluftsområdens tillgänglighet

Teckomatorp Hela sommaren har Garvarens dagliga verksamhet i Teckomatorp åkt runt till skånska friluftsområden för att testa tillgängligheten.

Arbetsterapeut Cecilia Henrikson och sjukgymnast Sandra Magnusson på Garvaren vill lyfta frågan om tillgänglighet.
Inte bara i bebyggda områden utan även när det gäller naturupplevelser. Dessa påverkar hälsan positivt för alla, menar de, och något alla ska få tillgång till.

– Med tillgänglighet menar vi inte bara att det går att ta sig fram med kroppsliga funktionshinder utan det gäller även kognitiva hinder – alltså om informationsskyltar är tydliga och syns bra. Till exempel på Järavallen, söder om Landskrona, sitter markeringar nere vid marken och är därför svåra att se, säger Cecilia Henrikson.

Skånskan följer med när 15 brukare och lika många anställda från Garvaren testar tillgängligheten i Skrylle, söder om Södra Sandby. Femkilometersslingan är lätt att ta sig fram på, även med rullstol, och de gula markeringarna och avståndsskyltningar är tydliga, tycker Cecilia Henrikson.
– Efter varje utflykt pratar vi igenom hur alla, brukare och personal, tycker det har varit och tanken är att vi ska skriva ihop någon form av dokumentation i höst, säger hon.
– När vi var i Fulltofta spelade vi i en film, säger brukaren My Lindell.

Många friluftsområden får godkänt men på hemmaplan i Teckomatorp finns en del att anmärka på.
– I rekreationsområdet Vallarna, där BT Kemi låg, är backarna väldigt branta. Och vi har haft några incidenter när vi ska passera över järnvägsspåret och fastnat. Vi har kontaktat politiker om detta så de vet vad vi anser, säger Cecilia Henrikson.

Dagens fråga

Har du varit ute och seglat någon gång?

Loading ... Loading ...
×