Det var en gårdslänga med tre byggnader som förstördes. Där förvardes utöver fåglar mycket annat. Foto: Hanna Dockson
Flera skelett av utbrända fordon stod kvar i brandresterna.
Under onsdagen kom det fortfarande rök från byggnaderna.

Exotiska fåglar dog i omfattande brand

fJÄRDINGSLÖV En hel gård höll på att brinna ner när en brand startade i en gårdslänga. Inga människor kom till skada, men flera exotiska fåglar fick sätta livet till.

Det var klockan 17.25 på tisdagen som larmet om en brand på en gård kom till SOS Alarm. Räddningstjänst, polis och ambulans skickades dit och konstaterade att det var tre byggnader som brann. Elden spred sig fort på grund av att det var en kringbyggd gård. Det fanns dock inte mycket som räddningstjänsten kunde göra på grund av att branden var så pass utvecklad. I stället så lades allt fokus på att skydda boningshuset från skador, samt att begränsa eldens spridning till intilliggande åker. Arbetet lyckades dock inte helt utan en traktor blev tvungen att plöja ner fältet för att undvika spridning av eld.

Elden i sig var så omfattande att den krävde beredskap från Skurup, Vellinge och Burlöv och totalt var det runt 25 brandmän som fanns på plats för att bekämpa branden. Vid kl 22.20 så fanns endast en enhet kvar på platsen, mest för efterbevakning.
På onsdagens morgonen var det tydligt att tre längor var utbrunna. I resterna av husen stod flera fordon där ibland något som en gång varit en traktor samt en bil. Även om inga människor satte livet till i branden så slog den hårt mot några djur som förvarades i byggnaden.
Det var i en av ekonomilängorna som det ska ha funnits 150 fåglar bland annat papegojor, kakaduor samt tre chinchillor.
Djuren dog troligen redan när de kände röken, eftersom djur är mycket känsligare för rök än människor.

Polisen vill dock inte dra några slutsatser om branden ännu utan inväntar en teknisk undersökning, innan de går ut och berättar om den egentliga orsaken;
– Det är för tidigt att säga vad som har utlöst branden, men det vi kan säga i nuläget är att det inte finns någon naturlig förklaring. Tekniker och utredare måste invänta till att byggnaden inte ryker eller är varm på grund av att det finns en hög rasrisk. Fram tills vi vet så kan vi inte utlösa varken att det kan ha varit ett elfel eller en mordbrand. I det närmaste ska vi försöka kartlägga förloppet och samla all information som vi kan få för att kunna överblicka situationen, säger Ann- Christine Sjöbeck, förundersökningsledare vid polisen.

Ägarna till gården bor inte själva i huset utan har hyrt ut det till sex andra personer. Samtliga av dessa har lämnat vittnesmål om tiden före branden, men polisen är intresserad av att få kontakt med grannar eller dylikt om något konstigt har noterats innan den utbröt.
– Det enda vi egentligen vet är att det inte finns en redan känd hotbild mot de som bor på gården eller gårdens rättmätiga ägare, men det kan ändras under utredningens gång, säger Ann-Christine Sjöbeck.

Läs mer:

Dagens fråga

Har du varit ute och seglat någon gång?

Loading ... Loading ...
×