Charmigt om övergivna kvinnor

Biblioteket tipsar Veckans boktips från biblioteket i Hässleholm kommer från bibliotekschefen Anette Mjöberg.

I mitt arbete som bibliotekschef i Hässleholms kommun är jag omgiven av litteratur och av invånare som vill låna böcker. Någon vill ha mer fakta i något ämne, någon vill inspireras, någon vill bearbeta en livshändelse och någon vill bara drömma sig bort i Jane Austens värld.
Jag själv har nyligen läst två romaner av två mindre kända författare som fångade mig genom sina charmiga berättelser om två kvinnor som blir övergivna av sina män av olika skäl. Bägges liv förändras drastiskt men inte alltid till det sämre?

Den första är Audur Ava Ólafsdóttirs Den sista kvinnan som är en varm, lätt ironisk berättelse som utspelar sig i nutidens Reykjavik. Maken har träffat en man och huvudpersonen Maria blir oväntat lämnad på nyårsafton. Alltså kommer Maria att bli den sista kvinnan i hans liv därav bokens titel.
Den mycket originella grannen Perla, som arbetar som terapeut, rycker ut och hjälper Maria och hennes små barn. Helt oväntat dyker Marias okända pappa upp som hon inte träffat tidigare. Tror hon.
En varm och livfull berättelse som skildrar glädje, sorg, vänskap och familjehemligheter i en härlig stämning i isländsk miljö. Audur Ava Olafsdottir slog igenom internationellt med romanen Rosa Candida som utkom på svenska 2015. Författaren har tilldelats ett isländskt litteraturpris för romanen Ärr som utkommer på svenska i höst.

Bok nummer två är Mamen Sánchez Förbjudet att visa ohämmade känslor i pensionatets entré. Här möter vi Cecilia som blir lämnad av sin man efter tolv års barnlöst äktenskap och bestämmer sig för att börja ett nytt liv. Hon lämnar sitt gamla hem och flyttar in i morföräldrarnas gamla hus som hon bodde i som ung student och nu även äger. För att kunna försörja sig och fylla huset med nytt liv och sorl bestämmer hon sig för att starta ett pensionat för endast kvinnor. Det dröjer inte länge innan tre unga kvinnor snabbt flyttar in med mycket olika bakgrunder och så börjar oväntade händelser att ta plats. Pensionatsgästerna består av den vackra ryskan Ivarna, Callina som älskar deckare och den oskyldiga adliga Noelle.
Snart sker invecklade intriger, kärleksbekymmer och familjehemligheter kommer upp till ytan. Pensionatets boende ska vara skötsamma enligt Cecilias önskan men det blir svårt att leva upp till det även för henne själv. En charmig, mustig berättelse om olika kvinnors liv i Spanien.
Även i denna bok skildras livets alla faser med sorg, glädje, berusande kärlek och avslöjande av familjehemligheter.

×