Mikael Jacobsson och hans kollegor sliter för att hålla ogräset i schack helt utan bekämpningsmedel. FOTO: Joakim Stierna
Kyrkoherde Per Lidbeck lyfter fram sin personal som gör ett jättejobb för att hålla snyggt.
Tistlar, maskrosor och annat oönskat växer fint denna blöta sommar.

Ogräs frodas på kyrkogårdar

dalby Församlingsledningen i Dalby har fått kritik för att kyrkogårdarna har sett ovanligt ovårdade ut i sommar.
Oförtjänt, menar kyrkoherde Per Lidbeck. Problemet är det samma överallt – när det är så blött som det har varit denna sommar, växer ogräset som aldrig förr.

– Jag kan säga att vi har fyra man igång som hackar och lukar. Men när det står fukt en decimeter ner i marken sprutar det upp ogräs, säger Per Lidbeck.
Situationen i Dalby är inte speciell på något sätt, framhåller han. Det finns många kyrkogårdar runt omkring som har samma svårigheter. Per Lidbeck vill inte namnge någon plats. Han nämner dock att det är stora problem på kyrkogårdarna i Malmö där han tidigare har arbetat.
– Det är annorlunda än när det är 27 grader och solen bränner dag efter dag. Då kommer det knappt något ogräs, säger han.

Lite är klagomålen en storm i ett vattenglas, menar Per Lidbeck. När Skånska Dagbladet har talat med honom, tar han en tur på kyrkogården för att kolla läget.
– Jag kunde inte se något anmärkningsvärt. Det står kanske någon maskros här och där, säger han efteråt.
Bemanningen som sköter kyrkogårdarna i Dalby, Torna Hällestad och Bonderup är normal, uppger Per Lidbeck. Den består av fyra anställda.

Storleken på styrkan bestäms utifrån den budget som kyrkofullmäktige beslutat om.
– Vi kan tyvärr inte anställa fler. Vi använder de pengar som vi har. Till nästa år får vi kanske fundera på hur stora medel vi ska avsätta och hur mycket som behövs för oförutsedda utgifter.
Per Lidbeck framhåller också att vissa gravplatser, som inte sköts av kyrkan utan av gravbrevsinnehavarna, kan var ovårdade. Dessa gravar kan dra ner det allmänna intrycket av kyrkogården.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Tror du att Sverige vinner mot Tyskland?

Loading ... Loading ...
×