I kanadensiska Trois Rivières gjorde 17-årige William Nilsson från Tomelilla sin första rallycrosstävling utanför Europa. Det slutade med en åttondeplats i deltävling 5 i RX2 International Series. Foto: Privat

Ingen final för Nilsson i Kanada

RALLYCROSS I sin debuttävling utanför Europa blev det till slut en åttondeplats för William Nilsson från Tomelilla, detta i Kanadas deltävling av RX2 International Series, inofficiellt VM i rallycrossens Supercar Lites-klass.

Den 17-årige skåningen missade finalen i kanadensiska Trois Rivières, där säsongens femte deltävling ägde rum.
– Självklart är jag besviken, jag vill ju alltid gå till final, men det var en tuff tävling. Samtidigt tar jag med mig många nyttiga erfarenheter härifrån, hälsar William från Kanada, där marginalerna inte var på hans sida.
– Ändå började tävlingen jäkligt bra. Jag var riktigt snabb och hade andra och tredje tid på de fria träningarna, uppger han.
– Men sedan började det gå motigt. Det var en svår tävling med mycket trafik och väldigt många påkörningar. Jag hade otur med startspåren och fick starta från yttern. Mycket gick helt enkelt emot mig.

Han poängterar samtidigt att varje tävling innehåller något positivt, så också denna.
– Jag gjorde bra starter hela helgen och lyckats köra stabilt genom heaten trots att det small runt mig.
Skåningen kom på sjundeplats i grundomgången och tog sig därmed vidare till semifinal, där han startade från andra led. Redan i första kurvan skedde en raceincident. Två andra förare krokade ihop och en av dem körde in i Nilsson.
– Där gick min styrning sönder. Då var det inte mycket kvar för mig att göra. Jag är ledsen och besviken, för självklart vill man till final. Men vad hade jag kunnat göra bättre? Inte mycket. Alla kan ha en tävling utan medvind. Trots allt var det riktigt kul här i Kanada.
Helgens event blev Nilssons första tävling i Supercar Lites-rallycrossen på en annan kontinent.
– Grand Prix de Trois Rivières skilde sig väldigt mycket jämfört med banorna vi har hemma i Europa. Dels upplägget med betong istället för asfalt på vissa ställen. Sedan var det fler hopp och grus ända ner i botten, alltså utan någon asfalt som grund under. Det var speciellt och blev en bra erfarenhet för mig.

Näst på tur i tävlingskalendern är den sjätte deltävlingen i RX2 International Series, som körs i Frankrike den första helgen i september.
– Det är bara att blicka framåt direkt. På nästa tävling vill jag vara snabbast, avslutar William Nilsson.

×