- Vissa saker var lätta att berätta om, andra svåra, säger Sven Melander som är dagens sommarvärd i P1. Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Tungt att skriva om min bror”

När Sven Melander på 80-talet fick frågan om att göra ett sommarprogram tackade han nej – men i år blev det ja till Sommar i P1 och i dag är det dags.
– Det var både roligt och svårt att göra programmet, säger han.

Sven Melander har fullt upp i sommar. Efter premiären på Hotelliggaren på Fredriksdal, som han regisserade, for han till Gunnebo i Göteborg för att spela sommarfars. Till och med den 13 augusti gör han rollen som direktör Klinker i klassikern Spanska flugan i Anders Aldgårds regi. Först efter premiären där, den 5 juli, började han skriva på sitt Sommar.

Hur var det då att göra ett sommarprogram?
– Det var väldigt roligt och intressant – och ibland svårt. Vissa saker var lättare att berätta om, som Sällskapsresan och Björn Afzelius. Jag gör ingen ”mitt livs historia”, men jag berättar en hel del om Åke Cato (som gick bort hösten 2016 red:s anm). Det är också ett kapitel som handlar om min bror som dog för några år sedan. Det var väldigt svårt och tungt att skriva och spela in. Jag vet inte varför jag valde det, men han har betytt så mycket för mig. Han var socionom och jobbade 30 år i Rosengård. På något sätt blir det en manifestation om en människa som ägnade sitt liv åt något så bespottat, även om det mest handlar om honom och mig.

Lite extra nerver inför programmet känner Sven Melander. Inte minst eftersom han tidigare, på 80-talet, tackat nej till att medverka.
– Jag tyckte att det blivit ett skitprogram. Nu känner jag att de kommer att sitta med de slipade knivarna! säger Sven med ett skratt.

Att programmen blir recenserade och omskrivna tycker han ändå är bra. Han hoppas att hans eget ska bjuda på skratt, för skratt är ett viktigt inslag.
-Jag minns program som de med Torsten Ehrenmark och Hasse Alfredson – de var riktigt bra. Sedan tyckte jag man började kvotera in folk, ta in folk som inte hade något att säga. Nu tycker jag det är mer uppstyrt, alla är inte roliga men alla är intressanta.

Vad har du lyssnat på och tyckt om i år?
– Jag har inte hunnit lyssna så mycket för jag har suttit och skrivit mitt eget. Hör man då någon som är så där riktigt bra så blir man ju knäckt! Men jag lyssnade på kardinalen Arborelius. Det var intressant och det var roligt att höra en människa som var så trygg i sin tro. Även om jag tycker att situationen är absurd och så har vi katolska kyrkan med pedofili och kvinnofientlighet …

– Kalle Lind lyssnade jag också på. Honom tycker jag mycket om. Någon skrev att han bad för mycket om ursäkt och det håller jag med om. Han har inget att be om ursäkt för!

Sven Melander och sambon Alice Åkerblom delar numera tiden mellan Stockholm och Blekinge, där de öppnat ett designcenter i Svängsta. Tanken är också att etablera stället som en arena för kultur och nöje. Första steget på den vägen togs den 25 juli när de i Skåne omåttligt populära Semestersabotörerna med Melander själv, Tommy Juth och Mikael Neumann återuppstod för en kväll. Något som blev en publik succé med 900 besökare.
– Det var jätteroligt, de gamla Semestersabotörerna med Danne Stråhed som gästartist, säger Sven Melander, som nu planerar för nästa evenemang, som blir något helt annorlunda.

Den 16 augusti kommer Olle Jönsson från Lasse Stefanz, en stråkkvartett och Björn Ranelid. Något som låter som en minst sagt udda kombo.
– Det är en idé från Thomas Deutgen, som gjort en konsert med Olle och en stråkkvartett i Österbotten i Finland. Låtarna får en helt annan innebörd och Olle har en fantastiskt röst. För att göra det mer till en kulturkväll ville vi också se på dansbandskulturen i ett bredare folkligt perspektiv och då tänkte jag på Björn Ranelid. Han blev eld och lågor och lovade att komma och prata om detta. Och att sjunga Flottarkärlek!

×