– Risken är stor att bråken mellan ungdomsgängen fortsätter, tror Mikael Olsson i nattvandrarna i Hörby. Arkivbild

Nattvandrarna avbröt insats efter knivdådet

HÖRBY Att det misstänkta mordförsöket på onsdagen bara är ett i raden av flera knivdåd i Hörby är något som oroar Nattvandrarnas ordförande Mikael Olsson. Av säkerhetsskäl avbröt han onsdagens nattvandring och han upplever att situationen i Hörby blir alltmer orolig.

Både polisen och ansvarig åklagare är förtegna om onsdagseftermiddagens knivdåd i Hörby, då en 17-årig yngling knivhöggs vid Byggmästaregatan i närheten av badet. Han fick enligt polisen ett antal hugg i kroppen och fördes med ambulans till sjukhuset.
Senare samma kväll greps en misstänkt gärningsman, en 16-årig yngling som nu är misstänkt för mordförsök.
Nattvandrarnas ordförande i Hörby, Mikael Olsson, konstaterar att ytterligare ett allvarligt knivdåd nu har inträffat.
– Nu har vi haft ett knivdåd i månaden under tre månader bakåt. Så visst är det oroligt. Om man slår ut det per capita så är det snart Chicago.

Han syftar på de två knivdåd som inträffade i Hörby i maj och i juni och som Skånskan rapporterat om. I mitten av maj blev flera personer vittnen till en händelse då en 15-årig pojke attackerades av en knivbeväpnad yngling utanför entrén till Hörby Sportcentrum.
I början av juni skedde ytterligare ett knivdåd, då en 19-åring knivskars när han varit och handlat i en affär vid Nya torg och efteråt blev det tumult och gängbråk på torget.

Situationen i Hörby är allvarlig, menar Mikael Olsson.
– Det är mycket, mycket oroligt, säger han.
När onsdagens misstänkta mordförsök skedde skickades flera polispatruller till platsen för att höra vittnen och säkra bevis.
Samtidigt som polisens insats pågick hade två av Hörbys nattvandrare påbörjat sitt pass med att gå runt i Hörby.
Men Mikael Olsson bedömde att situationen var så pass osäker att han av säkerhetsskäl gav order om att avbryta den pågående nattpatrullering.
– Jag skickade hem de två som var kvar och nattvandrade. Jag bad dem att köra hem på grund av de här oroligheterna.

Han befarade att det misstänkta mordförsöket skulle kunna leda till ett efterföljande gängbråk, på det sätt som skedde vid Nya torg i juni.

Han tycker inte det är Nattvandrarnas uppgift att vara på plats i ett läge som känns så otryggt.
– Vår uppgift att vara ute och snacka med ungdomarna, att integrera och hitta på aktiviteter. Vi är ju inte där för att stoppa knivslagsmål. Det har vi ju polisen för. Vi är ju helt ideella.

Han berättar att knivdådet och tumultet vid Nya torg i juni ledde till att några av dem som engagerat sig i Nattvandrarna valde att hoppa av.
– Vi har ju tappat en hel del vandrare sedan incidenten nere på torget med det stora bråket, där en person var nära att dö. Folk tycker det är för mycket. Det är ju en risk när man går ut och det är så oroligt.

Caroline Johnsson som är fältsekreterare på Hörby kommun beklagar onsdagens knivdåd.
– Det är ju väldigt tragiskt och obehagligt.
Caroline Johnsson är en av de fyra i kommunens fältgrupp som regelbundet är ute på byn under kvällstid för att möta ungdomar och skapa kontakt.
Hon upplever överlag att det har varit en lugn sommar.
– Detta är en händelse som är tragisk men överlag är vår uppfattning att det varit lugnt. Vi har haft en bra sommar.

Mikael Olsson håller med om att det blivit lugnare på byn jämfört med andra somrar, när det gäller stökigheter som syns och hörs.
– Det är sällan stora stökiga gäng ute på det sättet som tidigare. De står ju inte och bråkar på torgen längre utan löser det på andra ställen. De håller sig på var sin kam. Men när de väl stöter ihop så blir det ju problem. Nu har det ju hänt två gånger uppe vid badhuset, säger Mikael Olsson.
Han har en bestämd uppfattning om vad som krävs för att stävja oroligheterna:
– Polisiärt behövs det mer insatser, menar han.

Fältsekreteraren Caroline Johnsson menar att det tar tid att nå fram till synliga resultat.
– Vi jobbar ju långsiktigt och förebyggande. Vi måste hitta arbetsmodeller som fungerar i Hörby. Det gör man inte på en vecka eller två. Vi gör våra insatser där behoven finns. Det är viktigt att skilja på polisens arbete och på socialförvaltningens arbete.
Hon lyfter också fram andra insatser som kommunen tagit initiativ till. Bland annat satsningen på ”Tillsammans för Hörby”, som kommunen dragit igång med Hörby köpmannaförening.

Satsningen går ut på att engagera fler Hörbybor, för att tillsammans öka tryggheten och gemenskapen på byn.
– Alla måste hjälpas åt så att Hörby tillsammans blir ett. Det är så liten del som skapar oro, men vi är så många fler som skulle kunna vara starka tillsammans och jobba för att det ska bli tryggare i Hörby igen.

 

Läs mer:

Dagens fråga

Har du varit ute och seglat någon gång?

Loading ... Loading ...
×