Eva Rydberg och Ola Forssmed i en scen ur Hotelliggaren. Foto: Mikael Lindell Bohlin
Kalle Rydberg och Ola Forssmed. Foto: Mikael Lindell Bohlin

Hotelliggaren går in på slutspurten

Hotelliggaren på Fredriksdalsteatern går in på slutspurten. Den 13 augusti spelas sista föreställningen av komedin och trots det dåliga sommarvädret är teaterchef Eva Rydberg nöjd så här långt.

– Det kommer mycket folk ändå. Men de där sista spontana besökarna har varit färre på grund av vädret, säger hon.
Hotelliggaren fick full pott av tidningens recensent som bland annat kallade farsen ”en oemotståndlig skrattfest”. Aftonbladet skrev att ”publiken skrattar så de ramlar ur stolarna”. Inte minst har Ola Forssmed hyllats i rollen som Pigden, parlamentsledamotens alltiallo som snärjer in sig i både handlingen och sina egna armar och ben. En roll som Gösta Ekman en gång i tiden lade ribban för.
– För Ola har det nästan varit bra att det inte är så varmt. Är det 25 grader ute så blir det 47 på scenen och då är det nästan omöjligt att göra en så fysiskt krävande roll, säger Eva Rydberg

Gänget på Fredriksdal har fått mycket ros från publiken på plats.
– Många har kommit tillbaka och sett föreställningen flera gånger. Folk är väldigt glada, de skriker av skratt, så vi har trots allt en supersommar. Och jag känner att vi har fått exakt rätt folk i rollerna, säger Eva Rydberg.
Själv gör hon den lite mindre rollen som hotelldirektören.
– Jag tycker om rollen, liten men kul. Det är spännande att göra något av en liten roll.
Tredje sommaren på raken med förhållandevis dåligt väder till trots har det bara regnat en kväll under föreställningen.
– Men det har varit kallt. Vi har sålt många filtar, säger Eva Rydberg med ett skratt och tillägger att nu hoppas hon på att nästa sommar blir bättre.

Sommaren 2018 markerar också 25-årsjubileum för henne som teaterchef på Fredriksdal.
– Det är knappt så man tror att man hållit på så länge, det känns mer som tio år än 25. Nästa år firar jag också 60 år som artist och fyller 75, så det blir verkligen mycket att fira. Och nästa år ska jag göra en större roll, säger Eva Rydberg, som gillar utmaningen att varje år hitta på något nytt till publiken.

Blir det lite semester för dig efter den 13 augusti?
– Ja, lite semester ska det bli på lite varmare breddgrader. Jag tackade nej till två stora tv-serier med ganska stora roller i och det sved lite. Men jag är ändå glad att jag gjorde det, jag har jobbat så mycket både med Frediksdalsteater, med Farmor och vår herre och adventskalendern. Nu ska jag ta det lite lugnt och kanske hjälpa till lite med barnbarnen, säger hon.

×