Elephanten på väg in i i Limhamns hamn i somras. Men det blir ingen cykelfärja i år. Det meddelar nu initiativtagaren Rikke Stoltz. Hon vill dock fortsätta att arbeta för en färjestart i framtiden. Foto: Lennart Larsson
Rikke V Stoltz intervjuas i Dragörs hamn.

Trots stopp i maskin – lovar ny färja 2018

LIMHAMN Cykelfärjan mellan Dragör och Limhamn tvingades avbryta seglatsen tidigare än planerat på grund av dåligt väder och myndighetskrav.
Men entreprenören Rikke Stoltz försäkrar att hon kommer att komma tillbaka nästa år.
– Det har varit så många positiva reaktioner.

Den första juni återuppstod färjetrafiken mellan Limhamn och Dragör efter 18 år. Men bara under tre sommarmånader och inte med en stor färja utan med den 17 meter långa före detta fiskebåten m/s Elephanten.
Men färjan gick inte ända i hamn. I lördags seglade Elephanten sin sista tur. Hårt väder på sundet gjorde att två av turerna plus samtliga planerade resor på söndagen ställdes in.
Och därmed sattes det punkt för färjetrafik för i år. Men det kommer att bli en fortsättning nästa år. Det lovar Dragörföretagaren Rikke V Stoltz, som via sitt företag Stoltz APS stått bakom satsningen.
– Jag ger inte upp, det har varit så många positiva reaktioner. Jag har redan haft många möten med en massa människor för att gå igenom projektet så vi kan göra det ännu bättre.

Men i så fall kan Rikke Stoltz inte hyra in Elephanten. Orsaken till att trafiken las ner i förtid var att svenska Transportstyrelsen inte ville godkänna Elephanten för att lägga till i Limhamn med fler passagerare än 12 medan de danska kollegorna i Söfartsstyrelsen tyckte den gamla fiskebåten kunde ta med 36 resenärer – i varje fall i danska farvatten.
Med bara 12 passagerare spricker budgeten, meddelade Rikke Stoltz på färjans hemsida den 9 juli, och ställde in resterande avgångar i juli förutom i samband med Limhamns hamnfestival 27-30 juli.
På hemsidan skriver Rikke Stoltz att det kom som en överraskning när Transportstyrelsen ”sent i juni” till sist tagit ställning till antalet passagerare på svensk sida, ett besked som danska Söfartsstyrelsen försökt få ända sedan mars.

Rikke Stoltz vill dock inte nu kritisera någon.
– Man ska se framåt, inte titta tillbaka. Det har varit mycket prat om vem som gjorde vad, men jag vill hellre att man löser saker och ting tillsammans.

Dragörs borgmästare Eik Dahl Bidstrup (V) var inte lika försiktig i en intervju med TV2 Lorry.
– Jag tycker det är djupt beklagligt att de svenska myndigheterna medvetet bromsar ett bra initiativ.
Men Rolf Lindström, sektionschef på Transportstyrelsen. avvisar den danska kritiken. Enligt honom visste Söfartsstyrelsen långt innan färjepremiären den svenska inställningen – att Elephanten enligt internationella krav på sjösäkerhet, Solas, inte är säker för mer än högst 12 passagerare.
– Vi kan ju inte plötsligt säga att Solaskraven inte ska gälla för Öresund.

Enligt Rolf Lindström kom myndigheterna till sist överens.
– Men jag kan tänka mig att de som drev färjan fått bilden att de skulle kunna ta fler passagerare, att Söfartsstyrelsen i ett tidigt skede sagt 36.

Läs mer:

Dagens fråga

Klagar du på kaffet på jobbet?

  • Nej (70%, 408 Röster)
  • Ja (30%, 175 Röster)

Antal röster: 583

Loading ... Loading ...
×