Isabelle Schori intill den döda svärdfisken.
Svärdfisken uppskattades till två meter.
Fisken vägde 120 kilo.

120 kilo svärdfisk spolades upp i Falsterbokanalen

Falsterbo När Isabelle Schori var med systerdottern på simskola i Falsterbokanalen upptäckte de plötsligt en två meter lång svärdfisk som låg klämd mellan stenbumlingarna.

– Det var så spännande! Man förstod direkt att det var väldigt ovanligt, berättar hon. Det var under tisdagen som Isabelle Schori befann sig på stranden i Ljunghusen tillsammans med sin systerdotter för att delta under en simlektion. Plötsligt ropade några killar från gruppen att det hittat något ovanligt intill kanalkanten.
– Alla blev nyfikna och gick för att titta. Det var så spännande! Man förstod direkt att det var väldigt ovanligt. Vi var nere och tittade på fisken säkert tre fyra gånger, berättar hon.
Den döda svärdfisken uppskattades till cirka två meter och fiskades under onsdagen upp ur kanalen och kördes till butiken Hjalmar Möller i Vellinge för att vägas. Och hela 120 kilo mätte den fjällklädda bjässen upp till.

Svärdfiskar som annars rör sig i Atlanten har skådats i sundet tidigare. Jan-Åke Hillarp är biolog och har spenderat stora delar av sitt yrkesmässiga liv nere på näset. enligt hans erfarenhet har det hänt att fiskare i sundet fått svärdfisk i sitt nät tre gånger sedan 60-talet. Men aldrig har han hört eller sett någon svärdfisk som spolats upp på land. – Det kan ha hänt fler gånger så klart utan att jag hört om det, men det är fortfarande väldigt ovanligt att det händer, berättar han. Enligt honom är det makrill- och sillstim som kan locka de stora fiskarna ner mot sundet. Men även höjda vattentemperaturerna i samband med klimatförändringarna.

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×